Pancakes – amerykańskie naleśniki
2 szkl. mąki
1,50 szkl. mleka
2 szt. jajka
1,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek proszku do pieczenia
3 łyżka/łyżki/łyżek cukru
4 łyżka/łyżki/łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
1
Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do zmiksowanej masy, delikatnie mieszając.
2
Smażymy pancakesy na rozgrzanej patelni do naleśników z obu stron, formując niewielkie placuszki.
3
Podajemy np. z syropem klonowym, bitą śmietaną albo dżemem.
Składniki
2 szkl. mąki
1,50 szkl. mleka
2 szt. jajka
1,50 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek proszku do pieczenia
3 łyżka/łyżki/łyżek cukru
4 łyżka/łyżki/łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
Przepis
1
Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do zmiksowanej masy, delikatnie mieszając.
2
Smażymy pancakesy na rozgrzanej patelni do naleśników z obu stron, formując niewielkie placuszki.
3
Podajemy np. z syropem klonowym, bitą śmietaną albo dżemem.