Tortilla
SOS:
Dobrze jest zacząć od przygotowania sosu, żeby zdążył się przegryźć. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy sos do lodówki.
Tortilla
Przesianą mąkę i sól wsypujemy do miski. Do wrzątku wkładamy smalec i czekamy, aż się rozpuści. Do mąki stopniowo dodajemy wodę z tłuszczem i mieszamy ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak). Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. Formujemy z niego kulę i odkładamy na godzinę przykryte folią, żeby nie wyschło. (W międzyczasie przygotowujemy nadzienie).
Po godzinie dzielimy ciasto na 8 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy ok. 18-19 cm. Smażymy tortille na suchej rozgrzanej patelni. Na początek z jednej strony – do czasu pojawienia się bąbli, potem na drugiej stronie. Odkładamy placki na ściereczkę i przykrywamy je, żeby zbytnio nie wyschły.
Nadzienie
Pierś z kurczaka kroimy na paski, doprawiamy przyprawą do kebaba i smażymy na patelni ze wszystkich stron.
Warzywa kroimy (pomidory przed pokrojeniem można sparzyć i obrać ze skórki).
Usmażone tortille wypełniamy nadzieniem: smarujemy placek sosem, nakładamy warzywa, mięso, polewamy jeszcze raz sosem i zawijamy. Najlepiej jest na początku zagiąć do góry dolną część tortilli, a potem zawinąć do środka boki. Żeby placki nie rozwijamy się w czasie jedzenia, dolną część można zawinąć w folię aluminiową.
Składniki
Przepis
SOS:
Dobrze jest zacząć od przygotowania sosu, żeby zdążył się przegryźć. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy sos do lodówki.
Tortilla
Przesianą mąkę i sól wsypujemy do miski. Do wrzątku wkładamy smalec i czekamy, aż się rozpuści. Do mąki stopniowo dodajemy wodę z tłuszczem i mieszamy ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak). Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. Formujemy z niego kulę i odkładamy na godzinę przykryte folią, żeby nie wyschło. (W międzyczasie przygotowujemy nadzienie).
Po godzinie dzielimy ciasto na 8 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy ok. 18-19 cm. Smażymy tortille na suchej rozgrzanej patelni. Na początek z jednej strony – do czasu pojawienia się bąbli, potem na drugiej stronie. Odkładamy placki na ściereczkę i przykrywamy je, żeby zbytnio nie wyschły.
Nadzienie
Pierś z kurczaka kroimy na paski, doprawiamy przyprawą do kebaba i smażymy na patelni ze wszystkich stron.
Warzywa kroimy (pomidory przed pokrojeniem można sparzyć i obrać ze skórki).
Usmażone tortille wypełniamy nadzieniem: smarujemy placek sosem, nakładamy warzywa, mięso, polewamy jeszcze raz sosem i zawijamy. Najlepiej jest na początku zagiąć do góry dolną część tortilli, a potem zawinąć do środka boki. Żeby placki nie rozwijamy się w czasie jedzenia, dolną część można zawinąć w folię aluminiową.