• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// drożdżówki

Drożdżówkowe zawijaski

19 marca 2013 • 2  

Poleca: Ania

Fot. Ania

Drożdżówki kocha każdy (chyba 😉 ) My uwielbiamy nad życie. A ulubioną ich wersją dla nas są zawiajski z serkiem homogenizowanym. Nawet najsprytniejszy serożerca nie będzie w stanie wygrzebać z nich nadzienia. No i najważniejsze – nie schną tak szybko, jak normalne drożdżówki. Można je spokojnie jeść następnego dnia (o ile coś zostanie 😉 )

Potrzebujemy:
ok. 4 szklanki mąki pszennej
pół kostki drożdży (pół dużej kostki, czyli 5 dag)
szklanka mleka
pół szklanki cukru
1 żółtko + jedno jajko (ja kiedyś – jak mieliśmy podejrzenie, że Córencja jest uczulona na jajka – robiłam w ogóle bez i też wychodziły) – białko, które nam zostanie z jednego jajka zostawiamy – będzie potrzebne do posmarowania drożdżówek
trochę roztopionego masła – tak z dwie łyżki
serek homogenizowany

Drożdże rozrabiamy z odrobiną ciepłego mleka, cukru i mąki. Jak zaczną się pienić, dorzucamy resztę składników. Czekamy, aż ciasto wyrośnie – ok. godzinę.

Jak ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 identycznych części i trzy części rozwałkowujemy na podłużne, identyczne prostokąty. Pierwszy prostokąt smarujemy serkiem homogenizowanym waniliowym (jest najlepszy), na niego kładziemy drugi prostokąt, smarujemy serkiem, i trzeci. Trzeciego już nie smarujemy. Kroimy na około 2,5-centymetrowe paski, oczywiście w poprzek, a nie wzdłuż i dwa razy skręcamy.
Bułki smarujemy roztrzepanym białkiem (tym które zostało po żółtku). Taka porcja starcza zwykle na blaszkę. Wkładamy ją do piekarnika i pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni – do zrumienienia.
W tym czasie z pozostałych trzech części ciasta robimy tak samo kolejne drożdżóweczki.

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania
#serek
Ania

Ania

Mieszanie w garnkach stawia na równi z mieszaniem kremów i innych mazideł. Na co dzień mama trójki dzieci i dwóch psów. Czas spędza pomiędzy domem a swoją pracownią kosmetyczną.

• Bułeczki z mikrofali Poprzedni
Kolorowy jarski makaron • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Tort czekoladowy  

24 lutego 2015

Knedle z jabłkami  

8 lipca 2014

Chleb toskański – sierpniowa piekarnia  

11 sierpnia 2015

2 komentarze

  1. Anonimowy

    on 25 lipca 2013 at 09:56
    Odpowiedz

    świetny pomysł na drożdżóweczki,mniam mniam

  2. Aga

    on 19 marca 2013 at 11:25
    Odpowiedz

    Ale pyszności!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda