||

Kotlety z kuskusu

Poleca: Gosia

Fot. Gosia

Kupiłam kiedyś kuskus, bo bardzo go lubię. Jednak mąż i dziecko niezbyt chętnie go chcą jeść, więc szukałam, co z nich zrobić, żeby każdemu pasowało i nie trzeba było wyrzucać. Tym sposobem gdzieś dojrzałam kotleciki. Nawet nie pamiętam gdzie 🙂 Wystarczyło mi tylko słowo „kotlety” i już wiedziałam, co i jak, żeby zrobić coś, co zjemy 🙂

Składniki:
200 g kuskusu
niewielka cebula
jajko
bułka tarta
sól, pieprz, majeranek, słodka papryka

Kuskus zalać gorącą wodą i odstawić przykryty do napęcznienia. Następnie schłodzić, dodać drobno posiekaną cebulę, przyprawy i jajko. Wyrobić jak kotlety mielone, dodając bułkę tartą. Ilość trzeba dostosować, żeby kotlety za mocno się nie kleiły i nie rozwalały. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron do zrumienienia.
Kotlety podałam z ziemniakami i sosem pieczarkowym (jak w przepisie na tortellini) – pychota 🙂

Fot. Gosia

Podobne wpisy