Francuskie naleśniki
||

Francuskie naleśniki – idealne

Sądziłam, że już znalazłam idealne naleśniki. Długi czas nie umiałam ich robić. To znaczy – smażyłam coś naleśnikopodobnego, ale zazwyczaj efektem były grube, twarde placki, które dopiero po jakimś czasie, leżąc sobie na stosiku, miękły i nadawały się do jedzenia. W książce Sekrety francuskiej kuchareczki natknęłam się na przepis na francuskie naleśniki. Podobno – jedyne prawdziwe. Jadłam kiedyś takie. W Paryżu. Nigdy nie zapomnę tego smaku. Nikt tak nie robi naleśników jak Francuzi.

Pomyślałam, że nie mam nic do stracenia, i wzięłam się do roboty. Trzymałam się przepisu w stu procentach. Mimo że ciasto było bardzo lejące, nie dodałam ani grama mąki. Mocno rozgrzałam patelnię, posmarowałam olejem kokosowym i wylałam pierwszą porcję. To, co się potem stało, to była magia. NIGDY, absolutnie NIGDY wcześniej nie udało mi się zrobić w domu tak genialnych naleśników. Ponieważ mają w sobie naprawdę sporo masła, po kilku sztukach zaprzestałam natłuszczania patelni. Ale to jedyna moja modyfikacja. Te naleśniki są naprawdę idealne!

Kategoria, , Liczba porcji1 porcja

Składniki
 150 g mąki
 3 szt. jajka
 250 ml mleka
 120 ml wody
 50 g masła roztopionego i lekko przestudzonego
 szczypta soli
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cukru (opcjonalnie)

1

Wszystkie składniki mieszamy mikserem albo trzepaczką, aż się połączą i utworzą gładką masę, bez grudek. Odstawiamy tak przygotowane ciasto na pół godziny

2

Rozgrzewamy mocno patelnię do naleśników. Można ją natłuścić odrobiną masła albo oleju (np. kokosowego), choć nie jest to konieczne. Wylewamy na patelnię porcję ciasta (niecałą chochelkę). Ruszając patelnią w powietrzu na boki, rozlewamy równomiernie ciasto na całej powierzchni.

3

Naleśnik przewracamy na drugą stronę, kiedy nie będzie już przywierał do patelni, czyli po około 2 minutach. Sprawdzamy to drewnianą łopatką, lekko podważając go z boku. Po poruszeniu patelnią powinien się po niej swobodnie przesuwać.

4

Drugą stronę smażymy do zrumienienia.

Składniki

Składniki
 150 g mąki
 3 szt. jajka
 250 ml mleka
 120 ml wody
 50 g masła roztopionego i lekko przestudzonego
 szczypta soli
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek cukru (opcjonalnie)

Przepis

1

Wszystkie składniki mieszamy mikserem albo trzepaczką, aż się połączą i utworzą gładką masę, bez grudek. Odstawiamy tak przygotowane ciasto na pół godziny

2

Rozgrzewamy mocno patelnię do naleśników. Można ją natłuścić odrobiną masła albo oleju (np. kokosowego), choć nie jest to konieczne. Wylewamy na patelnię porcję ciasta (niecałą chochelkę). Ruszając patelnią w powietrzu na boki, rozlewamy równomiernie ciasto na całej powierzchni.

3

Naleśnik przewracamy na drugą stronę, kiedy nie będzie już przywierał do patelni, czyli po około 2 minutach. Sprawdzamy to drewnianą łopatką, lekko podważając go z boku. Po poruszeniu patelnią powinien się po niej swobodnie przesuwać.

4

Drugą stronę smażymy do zrumienienia.

Francuskie naleśniki – idealne

Rady z książki

  • Żeby naleśniki były lżejsze, do ciasta można dodać kilka łyżek piwa.
  • Mąkę pszenną można zastąpić mąką gryczaną. Wówczas ilość wody zwiększamy do 250 ml. Reszta składników pozostaje bez zmian.
  • Do równomiernego natłuszczenia patelni można użyć przekrojonego na pół ziemniaka. Nabijamy go na widelec i zanurzamy w oleju. Natłuszczamy takim ziemniakiem patelnię przed wylaniem każdej kolejnej porcji ciasta naleśnikowego.

Podobne wpisy