• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Francuskie naleśniki
dla dzieci// naleśniki i omlety// Śniadania

Francuskie naleśniki – idealne

27 lutego 2016 • 18  

Sądziłam, że już znalazłam idealne naleśniki. Długi czas nie umiałam ich robić. To znaczy – smażyłam coś naleśnikopodobnego, ale zazwyczaj efektem były grube, twarde placki, które dopiero po jakimś czasie, leżąc sobie na stosiku, miękły i nadawały się do jedzenia. W książce Sekrety francuskiej kuchareczki natknęłam się na przepis na francuskie naleśniki. Podobno – jedyne prawdziwe. Jadłam kiedyś takie. W Paryżu. Nigdy nie zapomnę tego smaku. Nikt tak nie robi naleśników jak Francuzi.

Pomyślałam, że nie mam nic do stracenia, i wzięłam się do roboty. Trzymałam się przepisu w stu procentach. Mimo że ciasto było bardzo lejące, nie dodałam ani grama mąki. Mocno rozgrzałam patelnię, posmarowałam olejem kokosowym i wylałam pierwszą porcję. To, co się potem stało, to była magia. NIGDY, absolutnie NIGDY wcześniej nie udało mi się zrobić w domu tak genialnych naleśników. Ponieważ mają w sobie naprawdę sporo masła, po kilku sztukach zaprzestałam natłuszczania patelni. Ale to jedyna moja modyfikacja. Te naleśniki są naprawdę idealne!

Składniki

150 g mąki
3 jajka
250 ml mleka
120 ml wody
50 g masła roztopionego i lekko przestudzonego
szczypta soli
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Wszystkie składniki mieszamy mikserem albo trzepaczką, aż się połączą i utworzą gładką masę, bez grudek. Odstawiamy tak przygotowane ciasto na pół godziny.

Rozgrzewamy mocno patelnię do naleśników. Można ją natłuścić odrobiną masła albo oleju (np. kokosowego), choć nie jest to konieczne. Wylewamy na patelnię porcję ciasta (niecałą chochelkę). Ruszając patelnią w powietrzu na boki, rozlewamy równomiernie ciasto na całej powierzchni.

Naleśnik przewracamy na drugą stronę, kiedy nie będzie już przywierał do patelni, czyli po około 2 minutach. Sprawdzamy to drewnianą łopatką, lekko podważając go z boku. Po poruszeniu patelnią powinien się po niej swobodnie przesuwać.

Drugą stronę smażymy do zrumienienia.

Rady z książki

  • Żeby naleśniki były lżejsze, do ciasta można dodać kilka łyżek piwa.
  • Mąkę pszenną można zastąpić mąką gryczaną. Wówczas ilość wody zwiększamy do 250 ml. Reszta składników pozostaje bez zmian.
  • Do równomiernego natłuszczenia patelni można użyć przekrojonego na pół ziemniaka. Nabijamy go na widelec i zanurzamy w oleju. Natłuszczamy takim ziemniakiem patelnię przed wylaniem każdej kolejnej porcji ciasta naleśnikowego.

Źródło: Marie-Morgane Le Moel, Sekrety francuskiej kuchareczki

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Kurczak w occie - po francusku Poprzedni
Marie-Morgane Le Moel, "Sekrety francuskiej kuchareczki" - recenzja • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Granola Gordona Ramsaya  

3 marca 2016
Domowe lody na patyku owocowo-jogurtowe

Domowe lody na patyku owocowo-jogurtowe  

11 czerwca 2015

Kopytka szpinakowe  

28 października 2015

18 komentarzy

  1. Bartek

    on 3 grudnia 2016 at 19:40
    Odpowiedz

    Wygląda smakowicie 🙂 Czy ciężko jest je zrobić za pierwszym razem?

    • eva

      on 3 grudnia 2016 at 19:56
      Odpowiedz

      Powiedziałabym, że nie, ale nauczyłam się robić naleśniki po jakichś 5 latach prób, więc…:)
      Trzymaj się ściśle proporcji, nie zwracaj uwagi na to, że ciasto jest bardzo rzadkie. Mocno rozgrzej patelnię i nie trzymaj naleśników na jednej stronie dłużej niż 50-60 sekund. Powinno się udać 🙂

  2. Anonimowy

    on 19 sierpnia 2016 at 09:43
    Odpowiedz

    W przepisie powyżej podana jest już podwójna porcja, czy trzeba dopiero samemu podwoić?

    • eva

      on 19 sierpnia 2016 at 10:23
      Odpowiedz

      W przepisie jest pojedyncza porcja. W książce została oznaczona jako naleśniki dla 6 osób. Nie liczyłam, ile sztuk wychodzi. Dużo zależy od wielkości patelni i tego, ile ciasta na raz wylewamy. Ale wydaje mi się, że powinno wyjść ok. 10 sztuk.

  3. Anonimowy

    on 4 marca 2016 at 20:49
    Odpowiedz

    robiłam, dobre były ale jak na mój gust zdecydowanie za tłuste;)i troszkę nie ekonomiczne, bo jednak robiąc z podwójnej porcji to trochę tego wyszło, szczególnie jajek i masła;)może gdyby u nas się jadło po 2 -3 sztuki to było ok..no ale niestety schodzi więcej na głowę;)) aczkolwiek dobrze wiedzieć,ze istnieje taka ekskluzywna wersja;)bo takie były;)Aga

    • eva

      on 4 marca 2016 at 22:48
      Odpowiedz

      One takie właśnie są – dość tłuste. Dlatego nie natłuszczam już niczym patelni przy smażeniu. Ale to cała francuska kuchnia, pełno masła wszędzie 😉 Chociaż nam to akurat powinno pasować, bo w staropolskiej kuchni też w ciastach było mnóstwo jajek i tłuszczu 🙂
      Dziękuję za podzielenie się opinią! 🙂

  4. Zuzanna F

    on 29 lutego 2016 at 16:06
    Odpowiedz

    Mam już swoje ideane naeśniki, ale skoro tak zachwaasz to trzeba wypróbować 😉

    • eva

      on 29 lutego 2016 at 18:04
      Odpowiedz

      Ja swoje dla tych zdradziłam 😀

  5. galeria61

    on 27 lutego 2016 at 17:18
    Odpowiedz

    Często robię naleśniki, więc przy najbliższej okazji wypróbuję ten przepis 🙂
    Też jestem ciekawa, ile placków wychodzi z tej ilości ciasta?

    • eva

      on 27 lutego 2016 at 18:49
      Odpowiedz

      No i tu mam problem… Robiłam od razu z podwójnej porcji, a poza tym te, które usmażyłam, od razu znikały :/ Ale wyszło ich sporo. W książce przy tym przepisie jest adnotacja "dla 6 osób". Myślę, że wyjdzie spokojnie kilkanaście sztuk. Przy kolejnym smażeniu będę liczyć 🙂

  6. V!ckyVamp!re

    on 27 lutego 2016 at 14:23
    Odpowiedz

    Moja mama robi identyczne i zawsze wychodzą jej BOSKIE!!!! ? Teraz ja serwuję takie moim chłopakom ?

    • eva

      on 27 lutego 2016 at 18:50
      Odpowiedz

      Zastanawiam się, jaki tu jest kluczowy składnik. Chyba to masło 🙂 Dla nas też te naleśniki to nr 1 🙂

  7. Renia

    on 27 lutego 2016 at 08:58
    Odpowiedz

    Ja nie dodawałam masła nigdy.
    Ewa a ile mniej więcej naleśników Ci wyszło?

    • eva

      on 27 lutego 2016 at 18:51
      Odpowiedz

      No właśnie ciężko mi powiedzieć, bo nie liczyłam, a dzieci zżerały. Robiłam z podwójnej porcji i jeszcze zostało na drugi dzień na krokiety (z tym że na krokiety są trochę za cienkie – od razu ostrzegam :)).
      I nie da się ich zbyt dużo zjeść – są bardzo tłuste i mocno sycące.

  8. Renia

    on 27 lutego 2016 at 08:53
    Odpowiedz

    Muszę zrobić bo mi też kiepskie zawsze wychodziły 🙂

    • eva

      on 27 lutego 2016 at 18:47
      Odpowiedz

      Ja się dłuuugo uczyłam robić naleśniki 🙂 Ale w końcu się udało 🙂

  9. My Home Rules

    on 27 lutego 2016 at 07:23
    Odpowiedz

    Nigdy jeszcze nie dodawałam mleka do naleśników, muszę spróbować.

    • eva

      on 27 lutego 2016 at 08:52
      Odpowiedz

      Poważnie? Ja nigdy jeszcze nie dodawałam wody 🙂
      Jak robię "na oko", to sypię mąkę, wbijam jajka, dodaję trochę rotopionego masła i mleka tyle, żeby konsystencja wyszła taka, jak mi pasuje.

      Mam nadzieję, że będą smakować!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda