• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne

Kurczak w occie – po francusku

25 lutego 2016 • 0  

Fot. Ewa

Bałam się tego dania. Ocet nie najlepiej mi się kojarzy – z ostrym smakiem i odurzającym zapachem. Ale sos, który powstał po wymieszaniu wszystkich składników, był po prostu genialny. To już kolejny (po cieście quatre-quarts) przepis z książki “Sekrety francuskiej kuchni”, który udał się w stu procentach. Same klasyki prosto z Francji. Coś mi się wydaje, że przygotuję je wszystkie 🙂

Składniki:
(na 3-4 porcje)
800 g kurczaka (np. 3-4 filety)
2 cebule
2 szalotki
1 ząbek czosnku
2 marchewki
2 łyżki + 50 ml czerwonego octu winnego
1 szkl. bulionu
sól, pieprz
150 ml śmietany lub jogurtu
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka mąki

Jeśli używamy filetów z kurczaka, myjemy je, osuszamy i kroimy w kostkę. Można też użyć udek z kurczaka – wtedy po prostu myjemy i osuszamy.
Mięso obsmażamy na głębokiej patelni na oliwie. Kiedy się zrumieni, przesuwamy je na bok i dodajemy posiekane cebule, szalotki, czosnek oraz obrane i pokrojone na talarki marchewki. Chwilę całość smażymy, po czym doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki octu i bulion. Gotujemy całość 30 minut (jeśli mamy pokrojone na kawałki filety z kurczaka, wystarczy 10-15 minut).

Kurczaka wyjmujemy na talerz. Na patenię wylewamy dodatkowo 50 ml octu i gotujemy kilka minut. Dodajemy wymieszane razem: śmietanę, koncentrat, musztardę i mąkę – i znów kilka minut gotujemy, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Tak powstałym sosem polewamy przygotowanego kurczaka.


Rada z książki:

  • Danie podajemy z winem beaujolais lub brouilly.

Poleca: Ewa
Źródło: Marie-Morgane Le Moel, Sekrety francuskiej kuchareczki

Fot. Ewa
Zobacz recenzję książki, z której pochodzi przepis

Marie-Morgane Le Moel
“Sekrety francuskiej kuchareczki”
#cebula, #drób, #marchew, #ocet
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Quatre-quarts, czyli ciasto 4/4 z jabłkami Poprzedni Quatre quarts, czyli ciasto z jabłkami
Francuskie naleśniki - idealne • Kolejny Francuskie naleśniki

Zajrzyj też tutaj

Sernik na zimno bananowy  

24 kwietnia 2015

Grzebienie  

7 lipca 2015

Serowe zawijańce  

30 lipca 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda