Kurczak w occie – po francusku
Fot. Ewa |
Bałam się tego dania. Ocet nie najlepiej mi się kojarzy – z ostrym smakiem i odurzającym zapachem. Ale sos, który powstał po wymieszaniu wszystkich składników, był po prostu genialny. To już kolejny (po cieście quatre-quarts) przepis z książki „Sekrety francuskiej kuchni”, który udał się w stu procentach. Same klasyki prosto z Francji. Coś mi się wydaje, że przygotuję je wszystkie 🙂
Składniki:
(na 3-4 porcje)
800 g kurczaka (np. 3-4 filety)
2 cebule
2 szalotki
1 ząbek czosnku
2 marchewki
2 łyżki + 50 ml czerwonego octu winnego
1 szkl. bulionu
sól, pieprz
150 ml śmietany lub jogurtu
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka mąki
Jeśli używamy filetów z kurczaka, myjemy je, osuszamy i kroimy w kostkę. Można też użyć udek z kurczaka – wtedy po prostu myjemy i osuszamy.
Mięso obsmażamy na głębokiej patelni na oliwie. Kiedy się zrumieni, przesuwamy je na bok i dodajemy posiekane cebule, szalotki, czosnek oraz obrane i pokrojone na talarki marchewki. Chwilę całość smażymy, po czym doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki octu i bulion. Gotujemy całość 30 minut (jeśli mamy pokrojone na kawałki filety z kurczaka, wystarczy 10-15 minut).
Kurczaka wyjmujemy na talerz. Na patenię wylewamy dodatkowo 50 ml octu i gotujemy kilka minut. Dodajemy wymieszane razem: śmietanę, koncentrat, musztardę i mąkę – i znów kilka minut gotujemy, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Tak powstałym sosem polewamy przygotowanego kurczaka.
Rada z książki:
- Danie podajemy z winem beaujolais lub brouilly.
Poleca: Ewa
Źródło: Marie-Morgane Le Moel, Sekrety francuskiej kuchareczki