• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
testy produktów

Maty silikonowe – test

6 marca 2016 • 6  

Trzy rzeczy kończą mi się w kuchni najszybciej – mąki, drożdże i papier do pieczenia. Długo wzbraniałam się przed wypróbowaniem wielorazowych podkładek do pieczenia. Nie mam też w domu ani jednej silikonowej foremki – jakoś nie wzbudzają mojego zaufania. W końcu jednak odważyłam się i… jestem zachwycona!

O czym właściwie mówimy

Chcę Wam opowiedzieć o moich doświadczeniach z matami silikonowymi. Są to prostokątne, cienkie podkładki, których można używać do wyrabiania ciasta, do pieczenia albo jako podstawki pod ciepłe naczynia. Znajdziecie je w różnych wzorach i rozmiarach. Ja mam dwie, o wymiarach: 40 x 60 cm i 30 x 40 cm. Tej pierwszej używam jako stolnicy, na drugiej piekę.
Moje maty niczym szczególnym się nie wyróżniają, ale jeśli zależy Wam na gadżetach, znajdziecie wśród tego asortymentu coś dla siebie:
  • rozmaite wzory i motywy we wszystkich możliwych kolorach,
  • wyrysowane podziałki, przeliczniki miar i wag itp. (uwaga! podziałki często są wypukłe, a ich wzór odbija się na wałkowanym cieście),
  • klipsy do spinania maty po zwinięciu jej w rulon,
  • maty do makaroników – z zagłębieniami, do których przelewa się ciasto na makaroniki (co wcale nie znaczy, że upieczenie ich robi się nagle banalnie proste),
  • maty do pieczenia z „ząbkami” odprowadzającymi nadmiar tłuszczu,
  • maty do pieczenia rolad – mają naokoło rant, który nadaje ciastu kształt; a po upieczeniu można biszkopt od razu zwinąć,
  • maty dekoracyjne z wzorem, który odbija się na wałkowanym cieście (i w tym przypadku jest to efekt zamierzony!) – miałabym jednak wątpliwości, czy to naprawdę działa, wałek ze wzorem u mnie się kompletnie nie sprawdził.

 

Fot. Garneczki.pl
Rozpiętość cenowa jest spora. Najtańsze i najprostsze można kupić już nawet za 10 zł. Najdroższe kosztują 160 zł i więcej.

Moje doświadczenia

W moim przypadku wszystko zaczęło się od silikonowej „stolnicy”, czyli maty do wyrabiania ciasta. Któregoś roku Mikołaj stwierdził, że muszę ją mieć i podrzucił mi ją pod choinkę (może liczył na jakieś ciasteczka w kolejnym roku, ale przeliczył się – nie kultywujemy takich amerykańskich tradycji ;)). Szybko przekonałam się o plusach takiej maty:
  • Nic się nie przykleja. Większości ciast nie podsypuję w ogóle mąką przy wyrabianiu. Jeśli są bardziej klejące albo wałkuję je po kilka razy, jak np. ciasto na pierogi – wtedy owszem, rozsypuję trochę mąki na macie, ale jest tego nieporównywalnie mniej niż w przypadku drewnianej stolnicy.
  • Nic się nie przypala i nie przywiera. Naprawdę ciężko jest przypalić od spodu ciasteczka pieczone na silikonowej macie. Dodatkowo – po upieczeniu wszystko pięknie od maty odchodzi, nie trzeba (a nawet nie wolno!) nic podważać nożem czy zdrapywać z blachy. Jeśli macie foremki silikonowe, wiecie, o czym mowa. Ja poznałam ten efekt dopiero przy matach, bo – jak już pisałam – do foremek mam spory dystans (nie próbujcie tego zrozumieć, nie ma racjonalnego wytłumaczenia :)).
  • Mycie to czysta przyjemność. Po pierwsze – niewiele jest ciasta, które przywarło do maty na amen. Po drugie – wszystkie resztki schodzą pięknie po spłukaniu wodą i przetarciu gąbką. Zapomnijcie o zeskrobywaniu zaschniętego ciasta nożem (o nożach też zapomnijcie – ale o tym za chwilę).
  • Duża stolnica w małej kuchni. Nareszcie mam naprawdę dużą powierzchnię roboczą, a nie muszę się martwić o to, gdzie schowam stolnicę. Matę można zwinąć w rulon albo złożyć w kostkę i zmieści się w kącie najmniejszej szuflady.

 

Żeby nie było tak pięknie – są też minusy. I tu znowu kilka punktów:
  • Czasem nowa mata ma nieprzyjemny zapach. Łatwo można sobie z tym poradzić, posypując ją sodą oczyszczoną. Soda pozostawiona na macie na całą noc powinna wchłonąć zapach. Później wystarczy ją zmyć i mata jest gotowa do użycia. Poradziłam sobie kiedyś w ten sposób z silikonowymi pojemnikami na żywność.
  • Przygotowując ciasto na macie, nie można używać ostrych narzędzi – to największy mankament silikonowych mat. Każde draśnięcie nożem to w najlepszym wypadku rysa, w najgorszym – dziura. A dziury w silikonie mają to do siebie, że lubią się powiększać. Po krótkim czasie mata jest do wyrzucenia. Nie tylko ostre noże mogą ją przeciąć. „Udało mi się” podziurawić matę także foremkami do ciast i nożem z tworzywa – specjalnym do używania przy matach silikonowych.
  • Dodatkowe wydatki. Trzeba zaopatrzyć się we wspomniany wyżej nóż z tworzywa, w przeciwnym wypadku nie będziemy w stanie wyrobić na macie np. kruchego ciasta. Warto kupić też foremki z tworzywa i wałek z powłoką silikonową. Ten ostatni nie jest konieczny, ale dzięki niemu nie trzeba będzie posypywać ciasta dodatkową mąką, a przecież także po to kupuje się silikonową matę – żeby tej dodatkowej mąki było jak najmniej.
  • Nadaje się do pieczenia tylko na płaskiej blasze. Do form i foremek nadal trzeba będzie używać papieru do pieczenia, ewentualnie natłuszczać je i wysypywać otrębami, bułką tartą, mąką itp. Próbowałam piec chleb w keksówce wyłożonej matą silikonową. I wszystko się udało, ale bochenek miał nierówne boki w miejscach, gdzie mata się zawijała. W zasadzie było to oczywiste, ale co mi szkodziło spróbować 😉
  • Pieczywo i inne wypieki trzeba ściągać z maty zaraz po wyjęciu z piekarnika, bo bardzo szybko nasiąkają wilgocią i spód zaczyna mięknąć. Na papierze do pieczenia czy w formie nie ma takiego efektu, a przynajmniej nie po tak krótkim czasie. Chleb zostawiony na macie dosłownie 5 minut nie będzie miał już twardej, chrupiącej skórki od spodu.

 

Moje maty silikonowe wiele już ze mną przeszły. Niestety mają pecha, bo nie traktuję ich ulgowo. W użytku są w zasadzie non stop i – przyznaję szczerze – czasem zdarza mi się przejechać po nich ostrym nożem, kiedy np. robię jagodzianki i nóż z tworzywa nie daje rady przeciąć ciasta. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Moja pierwsza mata jest już w koszu, pod koniec była przedarta niemal na pół.
Dlatego właśnie ja nigdy nie zainwestuję w matę za 150 zł. Wolę kupić 15 sztuk za dychę i nie denerwować się, że coś mi się „przez przypadek” przedziurawi. W stosunku do tego, co do tej pory wydawałam na papier do pieczenia, i tak jestem do przodu 🙂
A Wy? Używacie mat silikonowych?
Tekst: Ewa
#test
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Jajecznica w cieście francuskim Poprzedni
Sos do warzyw na ciepło • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Lniany worek od AleWorek - jak przechowywać chleb

Jak przechowywać chleb? Lniany worek na chleb od AleWorek  

29 maja 2018
Świąteczne gadżety do kuchni

Świąteczne gadżety do kuchni – wyszukaj sobie prezent na święta  

16 listopada 2018
Dania z patelni - Test patelni tytanowej Woll Szafir

5 sposobów na dania z patelni (i test patelni tytanowej)  

9 grudnia 2018

6 komentarzy

  1. Przybory kuchenne

    on 5 kwietnia 2018 at 15:31
    Odpowiedz

    Maty to świetny wynalazek! 🙂

    [LINK USUNIĘTY]

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 6 kwietnia 2018 at 13:46
      Odpowiedz

      Zgadzam się! Od lat używam tylko mat zamiast drewnianej stolnicy 🙂

  2. Renia

    on 8 marca 2016 at 09:47
    Odpowiedz

    Trochę nie na temat, ale ja różne niespodzianki mam w pralce. Przeważnie widzę je podczas prania 🙂

    • eva

      on 8 marca 2016 at 10:43
      Odpowiedz

      Haha, to tak jak u mnie 😀 Chociaż jednak w piekarniku częściej 🙂

  3. Joanna Sokolik

    on 6 marca 2016 at 18:46
    Odpowiedz

    Ewa, ja właśnie kupiłam sobie silikonową matę w Rossmannie. Mam już dość zeskrobywania zaschniętego ciasta z drewnianej stolnicy. Miejsce mojej maty jest na bocznej ściance lodówki (chociaż dzisiaj znalazłam ją w szufladzie ze skarpetkami 🙂 Jeszcze nie miałam okazji jej przetestować ale po Twoim artykule wiem, że nie będę żałować zakupu. Pozdrawiam.

    • eva

      on 6 marca 2016 at 20:00
      Odpowiedz

      Na pewno nie będziesz żałować! Właśnie to zeskrobywanie ciasta z drewnianej stolnicy mnie do szału doprowadzało :/
      A co do szuflady… Nie chcesz wiedzieć, co ja czasem w swoim piekarniku znajduję, jak się dzieci bawią w gotowanie 😀 Nauczyłam się już, żeby nigdy pod żadnym pozorem nie włączać go automatycznie, bez sprawdzenia, co jest w środku 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda