• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// Śniadania

Jajecznica w cieście francuskim

5 marca 2016 • 6  



Fot. Ewa



Natknęłam się na ten pomysł przypadkiem, przeglądając czeluście Internetu. W życiu bym nie wpadła na to, żeby jajecznicę zawinąć w ciasto francuskie! A pomysł jest po prostu genialny. Oczywiście do jajek można dodać, co się tylko komu zamarzy. U nas najczęściej warzywa, choć czasem też wędlina albo kiełbaska, albo jakieś resztki z obiadu z poprzedniego dnia. Jajecznica przyjmie wszystko 😉 A podana w ten sposób może robić nawet za wykwintną kolację przy kieliszku wina. Taka zwykła jajecznica! Kto by pomyślał 🙂

Składniki:
(na 4 osoby)
opakowanie ciasta francuskiego
8 jajek
1 cebula
2 łodyżki selera naciowego
1 czerwona papryka
gruby szczypior
1/2 szkl. startego sera żółtego
sól, pieprz

Na patelni na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego selera naciowego. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
Na podsmażone składniki wylewamy jajka, wcześniej wbite do miseczki. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aż jajka się zetną.
Zdejmujemy jajecznicę z ognia. Dodajemy posiekany szczypiorek.

Arkusz ciasta francuskiego kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku wzdłuż długiego boku rozkładamy jajecznicę. Posypujemy ją startym serem żółtym. Boki ciasta z obu stron nacinamy w grube paski. Zaplatamy paski na przemian, tworząc warkocz.

Ciasto można z wierzchu posmarować jajkiem rozrobionym z łyżką mleka.

Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Kroimy po lekkim przestudzeniu.

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

#cebula, #ciasto francuskie, #jajka, #papryka, #seler naciowy, #ser żółty
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Granola Gordona Ramsaya Poprzedni
Maty silikonowe - test • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Pomidorowe krewetki  

11 kwietnia 2013

Quiche loreńska  

3 czerwca 2013

Ciasteczka czekoladowe  

24 lutego 2013

6 komentarzy

  1. Agata Kreft Ciesielska

    on 23 maja 2016 at 10:04
    Odpowiedz

    Ciekawy pomysł na jajecznicę 🙂

    • eva

      on 23 maja 2016 at 11:51
      Odpowiedz

      Bardzo polecam. Wygląda elegancko 🙂

  2. Olka

    on 6 marca 2016 at 16:50
    Odpowiedz

    Ciekawy pomysł, jajecznicę podawałam już na toście, albo w tortilli, ale nigdy w cieście francuskim…

    • eva

      on 6 marca 2016 at 19:56
      Odpowiedz

      "Kanapki" z jajecznicą też sobie czasem robię 🙂 Polecam spróbować z ciastem francuskim! Naprawdę super efekt!

  3. kociolek-pysznosci

    on 5 marca 2016 at 08:33
    Odpowiedz

    Świetny pomysł. Muszę wypróbować.

    • eva

      on 5 marca 2016 at 11:43
      Odpowiedz

      Trzeba tylko przypilnować, żeby się dobrze ścięła. Bo zbyt płynna może wypływać z ciasta 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda