|

Jajecznica w cieście francuskim



Fot. Ewa



Natknęłam się na ten pomysł przypadkiem, przeglądając czeluście Internetu. W życiu bym nie wpadła na to, żeby jajecznicę zawinąć w ciasto francuskie! A pomysł jest po prostu genialny. Oczywiście do jajek można dodać, co się tylko komu zamarzy. U nas najczęściej warzywa, choć czasem też wędlina albo kiełbaska, albo jakieś resztki z obiadu z poprzedniego dnia. Jajecznica przyjmie wszystko 😉 A podana w ten sposób może robić nawet za wykwintną kolację przy kieliszku wina. Taka zwykła jajecznica! Kto by pomyślał 🙂

Składniki:
(na 4 osoby)
opakowanie ciasta francuskiego
8 jajek
1 cebula
2 łodyżki selera naciowego
1 czerwona papryka
gruby szczypior
1/2 szkl. startego sera żółtego
sól, pieprz

Na patelni na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego selera naciowego. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
Na podsmażone składniki wylewamy jajka, wcześniej wbite do miseczki. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aż jajka się zetną.
Zdejmujemy jajecznicę z ognia. Dodajemy posiekany szczypiorek.

Arkusz ciasta francuskiego kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku wzdłuż długiego boku rozkładamy jajecznicę. Posypujemy ją startym serem żółtym. Boki ciasta z obu stron nacinamy w grube paski. Zaplatamy paski na przemian, tworząc warkocz.

Ciasto można z wierzchu posmarować jajkiem rozrobionym z łyżką mleka.

Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Kroimy po lekkim przestudzeniu.

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy