Sos do warzyw na ciepło


Fot. Krolcia

Kojarzycie taki produkt jak „sos do warzyw na ciepło”? Bardzo byłam go ciekawa i to bynajmniej nie dlatego, że moje dzieci nie lubią warzyw, ale po prostu dla urozmaicenia potrawy, nawet dla nas – dorosłych. Kupiłam, zrobiłam i… był fajny, ale miałam poczucie, jakbym jadła mega-chemię w płynie. Dlatego podjęłam próbę zrobienia takiego sosu po swojemu. Od lat już używam serków topionych jako dodatku do zup i to właśnie one wydały mi się najlepsze do tego eksperymentu. No i udało się! Uzyskałam bardzo smaczny sos! 



Składniki:
(dla 1 osoby)
3-4 łyżki gorącej wody, w której były gotowane warzywa (kalafior, brokuły itp.)
50 g serka topionego
szczypiorek

Do gorącej wody wrzucamy serki i miksujemy całość na gładko. Podgrzewamy sos, mieszając cały czas – do uzyskania pożądanej gęstości.
Szczypiorek kroimy drobno i wrzucamy do sosu. Polewamy nim ciepłe warzywa.

Poleca: Krolcia

Podobne wpisy