Łosoś z porem i serkiem
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Pyyyyszny, niemięsny niedzielny obiad. Por to jedno (z tysiąca 😉 ) z naszych ulubionych warzyw. Jako dodatek do łososia spisał się na piątkę.
Potrzebujemy:
kilka filetów z łososia (tyle, ilu głodomorów mamy)
sól
kawałek pora
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
opakowanie serka topionego o smaku szynki (100 g)
kilka łyżek śmietany
Łososia obieramy ze skóry (jeśli takową jeszcze posiada) i delikatnie solimy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Pora kroimy w cienkie paski i dusimy na maśle. Doprawiamy gałką muszkatołową. Kiedy zmięknie, dodajemy serek wędzony i śmietanę. Gotujemy chwilę – aż serek się rozpuści. Polewamy łososia sosem, przykrywamy (jeśli nasze naczynie żaroodporne nie ma pokrywki, można przykryć folią aluminiową) i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Fot. Ania |