|

Łosoś z porem i serkiem

Poleca: Ania

Fot. Ania

Pyyyyszny, niemięsny niedzielny obiad. Por to jedno (z tysiąca 😉 ) z naszych ulubionych warzyw. Jako dodatek do łososia spisał się na piątkę. 

Potrzebujemy:
kilka filetów z łososia (tyle, ilu głodomorów mamy)
sól
kawałek pora
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
opakowanie serka topionego o smaku szynki (100 g)
kilka łyżek śmietany

Łososia obieramy ze skóry (jeśli takową jeszcze posiada) i delikatnie solimy. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Pora kroimy w cienkie paski i dusimy na maśle. Doprawiamy gałką muszkatołową. Kiedy zmięknie, dodajemy serek wędzony i śmietanę. Gotujemy chwilę – aż serek się rozpuści. Polewamy łososia sosem, przykrywamy (jeśli nasze naczynie żaroodporne nie ma pokrywki, można przykryć folią aluminiową) i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Fot. Ania

Przepis bierze udział w akcji na Durszaku

Podobne wpisy