Poleca: Ewa
Źródło: Tapenda
![]() |
Fot. Ewa |
Dwójka moich dzieci jadła kleiki ryżowe i kukurydziane i nie marudziła. Kiedy ponad rok temu na świat przyszło Trzecie, nie sądziłam, że coś się może w tej kwestii zmienić. Niestety Najmłodszy wzgardził dziecięcymi papkami, kleikami i kaszkami o rozmemłanej konsystencji. Teraz ma już prawie 14 miesięcy i je w zasadzie wszystko to, co my, ale w szafce zostały nieruszone kleiki niemowlęce. Coś trzeba było z nimi zrobić. Jak się pewnie domyślacie – ciastkami już nikt w domu nie wzgardził, nawet Najmłodszy 😉
Składniki:
1 opakowanie kleiku ryżowego
200 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl. cukru
3 jajka
Dodatkowo:
ulubiony dżem
migdały w słupkach
Wszystkie składniki miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Będzie trochę klejąca.
Formujemy małe kulki, delikatnie je spłaszczamy i robimy wgłębienie w środku – trochę jak w kluskach śląskich.
Pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut, do zezłocenia.
Po ostudzeniu do każdego wgłębienia w ciastku nakładamy dżem i dekorujemy słupkami migdałów.
6 komentarzy
Agata
on 10 stycznia 2018 at 13:16Najlepsze <3 moje były dobre już po 10 min ?
Ewa Popielarz
on 12 stycznia 2018 at 01:22Dużo zależy od wielkości ciasteczek i mocy piekarnika. Cieszę się, że smakowały 🙂
gin
on 8 maja 2015 at 11:33Śliczne 🙂
eva
on 8 maja 2015 at 13:13Dziękuję 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
on 7 maja 2015 at 08:25Uwielbiam te ciasteczka! Są przepyszne
eva
on 7 maja 2015 at 08:33To prawda 🙂 Chociaż mogłyby się mniej kruszyć, bo odkurzania było po jedzeniu sporo 🙂