||

Ciasteczka na kleiku ryżowym

Poleca: Ewa
Źródło: Tapenda

Fot. Ewa

Dwójka moich dzieci jadła kleiki ryżowe i kukurydziane i nie marudziła. Kiedy ponad rok temu na świat przyszło Trzecie, nie sądziłam, że coś się może w tej kwestii zmienić. Niestety Najmłodszy wzgardził dziecięcymi papkami, kleikami i kaszkami o rozmemłanej konsystencji. Teraz ma już prawie 14 miesięcy i je w zasadzie wszystko to, co my, ale w szafce zostały nieruszone kleiki niemowlęce. Coś trzeba było z nimi zrobić. Jak się pewnie domyślacie – ciastkami już nikt w domu nie wzgardził, nawet Najmłodszy 😉

Składniki:
1 opakowanie kleiku ryżowego
200 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl. cukru
3 jajka

Dodatkowo:
ulubiony dżem
migdały w słupkach

Wszystkie składniki miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Będzie trochę klejąca.
Formujemy małe kulki, delikatnie je spłaszczamy i robimy wgłębienie w środku – trochę jak w kluskach śląskich.

Pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut, do zezłocenia.
Po ostudzeniu do każdego wgłębienia w ciastku nakładamy dżem i dekorujemy słupkami migdałów.

Podobne wpisy