Schab w sosie własnym
Poleca: Renia
Fot. Renia |
Uwielbiany przeze mnie i męża.
Składniki:
4-6 plastrów schabu (około 3 cm)
olej lub oliwa
przyprawy: ja daję oregano (ulubiona moja przyprawa, dodawana do każdego rodzaju mięsa :)), paprykę w proszku (słodką lub ostrą, jak kto woli), bazylię, kurkumę, zioła prowansalskie, koperek, pieprz, sól
kostka rosołowa (opcjonalnie)
odrobina mąki do podbicia (opcjonalnie)
Na rozgrzaną patelnię z olejem lub oliwą wrzucić umyte kawałki schabu, posypać przyprawami, pomijając pieprz i sól, i smażyć z obu stron na malutkim ogniu, aż się zarumieni. W garnku zagotować wodę (można dodać kostkę rosołową). Gdy woda zacznie się gotować, wrzucamy schabik i zmniejszamy ogień na minimum. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania podbić wodą z mąką, ale nie jest to konieczne. Doprawić solą i pieprzem.
Fot. Renia |