Babka bez jajek, ale z jabłkami
|

Babka bez jajek, ale z jabłkami

Wielkanoc to czas pieczenia babek. Chociaż te ciasta smakują pysznie nawet „poza sezonem”. Jeśli macie ochotę upiec babkę w grudniu – nic nie stoi na przeszkodzie. Ostatecznie można przecież wybrać inny kształt foremki, prawda? A taka babka z jabłkami pasuje nawet do Bożego Narodzenia – wystarczy zamiast cynamonu dać przyprawę do piernika i już świąteczne ciasto gotowe. Zauważcie, że to także babka bez jajek – mus jabłkowy nadaje jej wystarczająco dużo wilgoci. Wychodzi obłędnie pyszna!

Składniki

1,5 szkl. musu jabłkowego (gotowego lub domowego – wystarczy uprażyć na patelni jabłka z cukrem)
125 g stopionego i lekko przestudzonego masła
3/4 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu (lub przyprawy do piernika)
2 płaskie łyżeczki sody

Jeśli nie mamy gotowego musu, prażymy na patelni jabłka z cukrem: obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne, kroimy jabłka na nieduże kawałki i układamy w głębokiej patelni. Posypujemy niewielką ilością cukru i podgrzewamy, aż jabłka całkowicie zmiękną i zrobi się z nich mus.

Do musu jabłkowego dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy na wolnych obrotach. Oczywiście sypkie składniki (mąkę, kakao, sodę i cynamon) warto przesiać.

Formę do babki z kominem (o średnicy ok. 24 cm) smarujemy masłem i ewentualnie wysypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z formy po lekkim przestudzeniu.

Źródło: Kuchnia moją przyjaciółką

Babka bez jajek, ale z jabłkami

Podobne wpisy