Ziemniaki pieczone na bogato
Zima wreszcie się obudziła i od razu próbuje nadrobić cały ciepły listopad i grudzień. Trzeba się rozgrzewać, czym się da. A ponieważ zamarzam na samą myśl o staniu przy ognisku – proponuję przygotować pieczone ziemniaczki w wersji z piekarnika. Ale jakiej wersji! To będą ziemniaki pieczone na bogato!
Składniki
ziemniaki
po 3-4 plastry szynki na jedną porcję
po 3-4 plastry sera żółtego na jedną porcję
sól
oliwa
Ziemniaki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy szczyptę soli. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy ok. 5-10 minut. Ziemniaki powinny być na tyle miękkie, żebyśmy mogli wbić w nie widelec albo wykałaczkę, ale nie mogą się rozgotować.
Po ostudzeniu nacinamy ziemniaki, jakbyśmy chcieli je pokroić w grube plastry, ale nie przecinamy ich do końca. Pomiędzy plastry wkładamy szynkę i żółty ser. Układamy ziemniaki w naczyniu do zapiekania. Smarujemy po wierzchu oliwą.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10 minut. Ewentualnie dłużej, jeśli nadal są twarde.
Podajemy np. z łatwym do przygotowania sosem czosnkowym.
Źródło: Smakowity Kąsek