Ciasteczka owsiane razowe

Ciasteczka owsiane razowe

Zawsze lubiłam piec ciasteczka. Wyrobienie ciasta to minuta roboty, a potem można się zrelaksować przy formowaniu kulek i układaniu ich na blasze. Poradzi sobie z tym nawet dziecko – to doskonały sposób, żeby zaangażować maluchy do pomocy w kuchni. Kilkanaście minut pieczenia i gotowe. A przechowywać można takie ciasteczka owsiane długo – w zamkniętej puszce albo szklanym słoiku. Chociaż to zbędna uwaga, bo zazwyczaj znikają błyskawicznie.

Składniki

2 szkl. mąki pszennej razowej
3 szkl. płatków owsianych górskich
3/4 szkl. cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczyota soli
200 g miękkiego masła
2 jajka

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy, aż się połączą i utworzą zwarte ciasto. Można je też wyrobić ręcznie.

Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze i formujemy kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciastkami.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut – aż się zarumienią.

Podobne wpisy