|

„Przełomowa” sałatka

Poleca: Ania

Fot. Ania

Przełom zimy i wiosny to nieciekawa pora. Stare, zeszłoroczne warzywa już nie smakują zbyt dobrze, a nowe jeszcze nie smakują normalnie. Jedyne nowalijki, jakie tolerują moje kubki smakowe, to rzodkiewki, a co z nich można zrobić? Może sałatkę? Jeśli dorzuci się do tego podsmażone ziemniaki, powstanie połączenie zimy i wiosny, czyli sałatka „przełomowa” 🙂

Potrzebujemy:
pęczek rzodkiewek
kilka ziemniaków (4 niezbyt duże sztuki)
pół brokuła
pół puszki kukurydzy
sos czosnkowy

Brokuła gotujemy krótko – na al dente. Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki (takie na jeden gryz) i gotujemy, ale tak, żeby się nam nie rozpadły. Odsączamy z wody i wrzucamy na patelnię. Smażymy na oleju, dopóki się nie zrumienią. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki (jeśli są niewielkie, lub ósemki, jeśli kupiliśmy rzodkiewkowe olbrzymy).
Wrzucamy do miski: rzodkiewki, kukurydzę, brokuła – i mieszamy. Na samym końcu dodajemy ziemniaki i zalewamy wszystko sosem czosnkowym. Podajemy od razu (inaczej cudownie chrupka skórka ziemniaków przestanie być taka cudownie chrupka).

Sos czosnkowy:
małe opakowanie jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
czubata łyżka majonezu

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z majonezem i jogurtem.

Fot. Ania

Fot. Ania

Podobne wpisy