Składniki:
150 g batatów
350 g łososia
2/3 szkl. kaszy jaglanej
2 łyżeczki oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka imbiru, odrobina soli
1 jajko
bułka tarta
Bataty obieramy, kroimy w kostkę i obgotowujemy kilka minut we wrzątku, żeby zmiękły. Zostawiamy do ostudzenia.
Z płatu łososia odcinamy skórę, resztę dokładnie myjemy i osuszamy.
Kaszę przelewamy dokładnie trzy razy – najpierw zimną wodą, potem wrzątkiem i znowu zimną. Przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą – tak, żeby woda wystawała ponad kaszę na dwa palce. Przykrywamy garnek, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut z lekko uchyloną pokrywką. Cały płyn powinien się wchłonąć. Nie mieszamy kaszy w czasie gotowania.
Kaszę, bataty i łososia wkładamy do malaksera. Dodajemy oliwę, pietrzuszkę i szczypiorek. Dokładnie miksujemy. Doprawiamy i dodajemy jajko – całość mieszamy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zwarta i “mokra”, jajko można pominąć.
Formujemy kotelciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie lub oleju kokosowym – na złoto.
Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku
2 komentarze
Amber
on 11 stycznia 2017 at 15:56Pyyysznie!
Skorzystam z przepisu, ok.?
eva
on 11 stycznia 2017 at 19:48Proszę brać, proszę jeść – po to jest 😀 Smacznego!