|

Kotleciki z łososia, batatów i kaszy jaglanej



Nie przepadam za batatami. Zdecydowanie wolę tradycyjne ziemniaki. Ale w tych kotelcikach prawie ich nie czuć. Za to łosoś i kasza jaglana dodają swoje smaki. I tak powstaje pyszne bezmięsne, zdrowe danie. U mnie podane z sałatką z lekko obgotowanego jarmużu. Pycha!

Składniki:
150 g batatów
350 g łososia
2/3 szkl. kaszy jaglanej
2 łyżeczki oliwy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka imbiru, odrobina soli
1 jajko
bułka tarta

Bataty obieramy, kroimy w kostkę i obgotowujemy kilka minut we wrzątku, żeby zmiękły. Zostawiamy do ostudzenia.

Z płatu łososia odcinamy skórę, resztę dokładnie myjemy i osuszamy.

Kaszę przelewamy dokładnie trzy razy – najpierw zimną wodą, potem wrzątkiem i znowu zimną. Przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą – tak, żeby woda wystawała ponad kaszę na dwa palce. Przykrywamy garnek, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut z lekko uchyloną pokrywką. Cały płyn powinien się wchłonąć. Nie mieszamy kaszy w czasie gotowania.

Kaszę, bataty i łososia wkładamy do malaksera. Dodajemy oliwę, pietrzuszkę i szczypiorek. Dokładnie miksujemy. Doprawiamy i dodajemy jajko – całość mieszamy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zwarta i „mokra”, jajko można pominąć.

Formujemy kotelciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie lub oleju kokosowym – na złoto.

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Podobne wpisy