||

5 o’clock, czyli ciastko do herbatki #3 Scones na oleju kokosowym



W naszym cyklu 5 o’clock, czyli ciastko do herbatki, przyszedł czas, żeby chwilę odpocząć od kruchych wypieków. Dziś zapraszam Was na ciastka niezwykłe – po pierwsze przygotowuje się je z 4 składników. Po drugie przygotowanie jest niesamowicie proste i szybkie. A po trzecie – ciastka nie mają w sobie ani grama cukru, więc można je jeść także na słono. Ja nie wytrzymałam i zjadłam bez żadnych słodkich czy słonych dodatków – i też były pyszne!
Spośród herbat Malwa Tea wybrałam tym razem gruszkę z ananasem – trzeba było czymś osłodzić te ciasteczka. A poza tym – pasowała kolorystycznie 😉



Składniki:
(na ok. 8 sztuk)
2 szkl. mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl. oleju kokosowego
3/4 szkl. mleka

Olej kokosowy lekko podgrzewamy, żeby był płynny. Dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy widelcem. Kiedy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto jeszcze chwilę ręcznie. Rozwałkowujemy na dość gruby placek i wycinamy kółka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 220 stopniach przez ok. 10 minut.

Poleca: Ewa

Podobne wpisy