• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// drożdżówki

Skoleboller – kokosowe bułeczki z budyniem

18 stycznia 2014 • 1  

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

“Skoleboller” – czyli norweskie szkolne bułeczki. Jeśli dzieci w Norwegii jadają je codziennie, to już im zazdroszczę! Niby nic wyjątkowego – drożdżówka z budyniem. Ale dodatek lukru, a w szczególności wiórków kokosowych zmienia ich smak diametralnie!

Składniki:
Drożdżówki:
325 ml mleka
50 g roztopionego i ostudzonego masła
500 g mąki
75 g cukru
1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu (u mnie cukier waniliowy z kardamonem)
0,5 łyżeczki soli
7 g drożdży suchych (lub 15 g świeżych)
1 roztrzepane jajko

Budyń:
4 żółtka
40 g mąki ziemniaczanej
500 ml mleka
75 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:
lukier
wiórki kokosowe

Budyń
Można go przygotować wcześniej, żeby zdążył ostygnąć. “Ostatni dzwonek” jest wtedy, kiedy bułeczki wyrastają po raz drugi.
400 ml mleka z połową cukru zagotowujemy w garnuszku. Pozostały cukier i cukier waniliowy ucieramy z żółtkami na “kogel-mogel” – ma być niemal biały. Miksujemy go z pozostałym mlekiem (100 ml) i mąką. Tę masę wlewamy na zagotowane mleko i mieszamy – najlepiej trzepaczką – aż całość zgęstnieje.
Przykrywamy folią spożywczą (powinna dotykać budyniu) i odstawiamy do ostudzenia.

Drożdżówki
Jeśli używamy świeżych drożdży, przygotowujemy rozczyn.
Do letniego mleka dodajemy roztopione masło, cukier i roztrzepane jajko. Osobno mieszamy drożdże z mąką, solą i kardamonem. Dolewamy do mąki mleko z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Można dosypać jeszcze trochę mąki, jeśli za bardzo się klei.
Przekładamy ciasto do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godz.).

Po tym czasie z ciasta formujemy bułeczki (ja zrobiłam 10 sztuk, ale były bardzo duże) i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
Przykrywamy i zostawiamy w cieple jeszcze na min. pół godziny.

Dnem szklanki lub ręką robimy w bułeczkach okrągłe wgłębienie – dociskamy niemal do samego spodu. Wypełniamy to miejsce budyniem.

Pieczemy drożdżówki w 190 stopniach przez 15 minut.

Gotowe dekorujemy lukrem i jeszcze ciepły posypujemy wiórkami kokosowymi.

Fot. Ewa

#budyń, #kokos
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Udka zapiekane na pęczaku Poprzedni
Bułki czosnkowe • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Piernik na szybko  

11 stycznia 2014

Sałatka z kalafiorem  

23 maja 2015

Manty na słodko  

16 kwietnia 2014

1 komentarz

  1. Justyna Żak

    on 18 stycznia 2014 at 19:05
    Odpowiedz

    pyszne są , w sklepach posypane są jeszcze kokosem:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda