Baghrir marokańskie naleśniki kakaowe
|

Baghrir – marokańskie naleśniki kakaowe

Przedziwne są te naleśniki. Po pierwsze nie mają w składzie jajek. Po drugie są na drożdżach – to właśnie stąd te pęcherzyki powietrza! Po trzecie jednym z głównych składników ciasta jest kasza manna, przez co mają zupełnie inną konsystencję niż naleśniki, jakie znamy. Baghrir, czyli marokańskie naleśniki kakaowe (bywają też w wersji bez kakao), to coś pomiędzy naszym naleśnikiem a amerykańskimi pancakesami. Są dość gumowe, a w smaku delikatne, więc przygotujcie sobie do nich ulubione dodatki – dżemy albo świeże owoce.

Kategoria, Liczba porcji1 porcja

Składniki
 350 g kaszy manny
 150 g mąki pszennej
 2 łyżka/łyżki/łyżek kakao
 700 ml wody
 20 g świeżych drożdży
 24 łyżka/łyżki/łyżek cukru
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek soli
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek proszku do pieczenia

1

Wszystkie składniki z wyjątkiem proszku do pieczenia umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy proszek i delikatnie mieszamy. Ciasto będzie rzadkie, zdecydowanie bardziej płynne niż naleśnikowe, ale takie ma być, nie dodajemy do niego więcej mąki.

2

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto zdecydowanie zgęstnieje.

3

Baghrir smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu wyłącznie z jednej strony!

Składniki

Składniki
 350 g kaszy manny
 150 g mąki pszennej
 2 łyżka/łyżki/łyżek kakao
 700 ml wody
 20 g świeżych drożdży
 24 łyżka/łyżki/łyżek cukru
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek soli
 1 łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek proszku do pieczenia

Przepis

1

Wszystkie składniki z wyjątkiem proszku do pieczenia umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy proszek i delikatnie mieszamy. Ciasto będzie rzadkie, zdecydowanie bardziej płynne niż naleśnikowe, ale takie ma być, nie dodajemy do niego więcej mąki.

2

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto zdecydowanie zgęstnieje.

3

Baghrir smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu wyłącznie z jednej strony!

Baghrir – marokańskie naleśniki kakaowe

Źródło: Smaki Maroka

Baghrir marokańskie naleśniki kakaowe

Podobne wpisy