Baghrir – marokańskie naleśniki kakaowe
Przedziwne są te naleśniki. Po pierwsze nie mają w składzie jajek. Po drugie są na drożdżach – to właśnie stąd te pęcherzyki powietrza! Po trzecie jednym z głównych składników ciasta jest kasza manna, przez co mają zupełnie inną konsystencję niż naleśniki, jakie znamy. Baghrir, czyli marokańskie naleśniki kakaowe (bywają też w wersji bez kakao), to coś pomiędzy naszym naleśnikiem a amerykańskimi pancakesami. Są dość gumowe, a w smaku delikatne, więc przygotujcie sobie do nich ulubione dodatki – dżemy albo świeże owoce.
Wszystkie składniki z wyjątkiem proszku do pieczenia umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy proszek i delikatnie mieszamy. Ciasto będzie rzadkie, zdecydowanie bardziej płynne niż naleśnikowe, ale takie ma być, nie dodajemy do niego więcej mąki.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto zdecydowanie zgęstnieje.
Baghrir smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu wyłącznie z jednej strony!
Składniki
Przepis
Wszystkie składniki z wyjątkiem proszku do pieczenia umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy proszek i delikatnie mieszamy. Ciasto będzie rzadkie, zdecydowanie bardziej płynne niż naleśnikowe, ale takie ma być, nie dodajemy do niego więcej mąki.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto zdecydowanie zgęstnieje.
Baghrir smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu wyłącznie z jednej strony!
Źródło: Smaki Maroka