• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami

Key Lime Pie

20 marca 2013 • 3  

Poleca: Krolcia
Źródło: Fuzja Smaków

Fot. Krolcia

Jest ciasto wybitnie czekoladowe, więc dlaczego nie miałoby być ciasta wybitnie cytrynowego, bo taka etykietka bez dwóch zdań mu się należy!
Męczyło mnie to ciasto od roku. I trzeba było 16 bab i bloga, żebym zebrała tyłek do roboty!
Ciasto wyszło super! Orzeźwiające! Limonkowe! Będzie idealne na letnie gorące wieczory!

Składniki:
Spód:
225 gram ciastek Digestive bez czekolady (u nas takie ciasteczka ma chyba tylko firma LU)
100 gram masła

Masa cytrusowa:
4 jajka
pół szklanki soku z limonek (około 3-4 limonki)
otarta skórka z jednej limonki
400 gram skondensowanego mleka słodzonego

4 łyżki cukru do białek

Najlepiej zacząć od roztopienia masła, bo musi wystygnąć. Dobrze jest też przygotować sobie wcześniej i pokruszyć na wiór ciastka. W dalszej kolejności sparzyć limonki. Otrzeć z jednej z nich skórkę, a następnie wycisnąć potrzebną ilość soku.

Do ostudzonego masła wsypać skruszone ciastka i powstałą masą wylepić formę do tarty (około 26 cm średnicy). Zapiec 5 minut. W tym czasie do miski wlewamy odmierzone mleko i starannie łączymy z samymi żółtkami (białek nie wyrzucać!). Gdy masa będzie jednolitego koloru, dodać startą skórkę i sok z limonki. Wymieszać. Będzie się czuło i widziało, jak zachodzi reakcja chemiczna i masa gęstnieje.

Masę wylać na ciasteczkowy spód i dalej zapiekać przez około 20 minut.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać 4 łyżki cukru i dalej ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca.

Po 20 minutach pieczenia wyjąć ciasto i dekoracyjnie ułożyć na nim pianę z białek. Zapiekać kolejne 15-20 minut, aż beza się zrumieni.

Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia, a przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Moje uwagi:
Kiedy wyjmowałam ciasto, żeby nałożyć bezę, ciasto było lekko płynne, więc faktycznie nie nadaje się do jedzenia na ciepło, bo pewnie przy krojeniu się rozwali. Schłodzone trzyma idealną formę!

Piec raczej w metalowej formie, bo na początku wszystko jest mocno miękkie. Ponieważ ja nie mam jednak innej formy i zmuszona byłam robić w silikonowej, to wstawiłam ją na dużą blachę, żebym mogła ciasto wyciągać bez naruszania miękkiej konstrukcji.

Autorka nie podaje stopni do pieczenia, więc przyjęłam standardowe okolice 180 stopni.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Cytrynowe wypieki
#limonka
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Fit sałatka z krewetkami Poprzedni
Filet z indyka z żurawiną • Kolejny Filet z indyka z żurawiną

Zajrzyj też tutaj

Impasto per la pizza, czyli Ciasto na włoską pizzę  

12 listopada 2015

Makaron z pesto i kiełbasą  

30 czerwca 2013

Galette des rois  

6 stycznia 2015

3 komentarze

  1. gin

    on 22 marca 2013 at 18:37
    Odpowiedz

    Latem wypróbuję z pewnością 🙂 Albo jak się zrobi chociaż troszkę cieplej…

  2. Roz Airad

    on 20 marca 2013 at 14:35
    Odpowiedz

    pycha ;d

  3. DżemDżus

    on 20 marca 2013 at 13:13
    Odpowiedz

    Jadłam takie ciasto, ale było z bitą śmietaną o lekko limonkowym smaku. Było super, ciekawa jestem wersji z pianą z białek

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda