|

Babeczki ze snikersami i sosem karmelowym

Poleca: Hania
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Hania

Wybrałam ten przepis, bo ciekawa byłam, jak smakują babeczki z batonikami w środku. Powiem szczerze, że smakiem mnie nie porwały, choć wyglądają dość oryginalnie. Przepis troszkę zmodyfikowałam. Z uwagi na fakt, iż w dniu robienia zakupów nie znalazłam w sklepie batonów Snickers, użyłam batonów Mars.

Składniki:
(na około 13 sztuk)
225 g mąki pszennej
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 duże jajko
150 ml mleka
50 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ok. 120 g batoników Snickers posiekanych na kawałki (u mnie Marsy)

Mąkę przesiewamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą.
W osobnej misce rozbełtujemy jajko z mlekiem, olej i ekstrakt waniliowy.
Zawartość obu misek łączymy, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą. Dodajemy posiekane batoniki i mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Muffinki wypełniamy do połowy wysokości.
Pieczemy w 190 stopniach ok. 20-25 minut – do suchego patyczka.

Na wierzch:
120 g batonów Snickers posiekanych na kawałki (u mnie Mars)
500 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Wykładamy ją na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego i dekorujemy batonikami.

Sos karmelowy:
125 g cukru
2 łyżki wody
75 ml śmietany kremówki
25 g masła

Cukier z wodą podgrzewamy na małym ogniu, bez mieszania. Cukier powinien się rozpuścić i nabrać brązowego koloru. Wtedy zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy kremówkę i miękkie masło – szybko mieszamy, żeby powstał sos. Studzimy go i polewamy nim babeczki.

Fot. Hania

Podobne wpisy