• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// recenzje

Gary Paul Nabhan, “Kumin, kakao i karawana” – recenzja

3 kwietnia 2016 • 0  

Fot. Ewa

To książka inna niż wszystkie dotychczas recenzowane na tym blogu. Nie ma w niej barwnych fotografii, porad żywieniowych ani przepisów na każdą okazję. A Autor nie przejmuje się, że wielu składników prezentowanych tu dań nie da się kupić w europejskich osiedlowych sklepikach. On ma inny cel. Zabiera nas w podróż po krainie oszałamiających smaków i aromatów. I liczy, że damy się uwieść.


Dlaczego jedni ludzie przez całe życie nie ruszają się z miejsca, a inni czują nieustającą potrzebę przemieszczania się, odkrywania nowych terenów, poszukiwania, wędrówek? Pewnie nikt nigdy nie znajdzie odpowiedzi na to pytanie. Dość powiedzieć, że bez tych drugich nasz świat nie byłby tak barwny, jak jest obecnie. Wiele wieków temu pewna grupa ludzi podjęła decyzję o konieczności wzbogacenia swojej diety. Były to ludy pustynne, semickie. Mieszkańcy Półwyspu Arabskiego jako pierwsi ruszyli w morze, głównie w poszukiwaniu przypraw, które mogłyby urozmaicić ich codzienne posiłki.
Taką wędrówkę podjął również Gary Paul Nabhan, autor książki Kumin, kakao i karawana, która ukazała się w tym roku nakładem Wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego. Z tą różnicą, że Autor nikomu niczego nie sprzedawał, a jedynie chłonął ludzkie historie. Za cel postawił sobie analizę czynników kulturowych, ekonomicznych i politycznych, pod wpływem których przyprawy rozprzestrzeniły się po całym świecie. Można powiedzieć, że jest to krótka historia globalizacji.
Fot. Ewa
Epokę, w której żyjemy, Nabhan nazywa homogenocenem. Dziś fauna i flora zostały zuniformizowane. Wszelkie podziały uległy rozmyciu. Dzikie gatunki części zwierząt i roślin żyją i rosną jeszcze co prawda w miejscach swojego pochodzenia, ale wiele ich pochodnych rozprzestrzeniło się na pozostałych kontynentach. Wymiana roślin, zwierząt i mikrobów między Starym a Nowym Światem zainicjowała nową epokę w dziejach ludzkości. Ale nie zawsze tak było. I właśnie do źródeł tego procesu próbuje nas zabrać Nabhan.
Pierwszymi, którzy przewozili produkty z miejsca na miejsce, byli kupcy korzenni:

„W hebrajskiej Biblii Żyd imieniem Jóżef zostaje sprzedany karawanie kupców wiozących korzenie z Palestyny do starożytnych egipskich miast nad Nilem. W chrześcijańskiej Ewangelii słyszymy „dobrą nowinę” o trzech kupcach handlujących kadzidłem, którzy pewnej zimowej nocy pod rozgwieżdżonym niebem przybyli ze Wschodu, aby zobaczyć innego Józefa, jego młodą żonę Marię i ich nowo narodzonego syna Jezusa. Z Koranu dowiadujemy się, że Mahomet, zanim został Prorokiem, pomagał swemu stryjowi, kupcowi Abu Talibowi, i swej pierwszej żonie Chadidży, prowadząc karawany z korzeniami i podróżując na wielbłądzie z Mekki do Damaszku oraz Aleppo”.

Kupcy przewozili nie tylko przyprawy, ale także historie. Wiedzieli, że nie sprzedają jedynie pożywienia, zapachów czy lekarstw, lecz przynoszone ze sobą opowieści. W ten sposób mieszkające z dala od siebie ludy poznawały swoją kulturę.
Fot. Ewa
Książka Kumin, kakao i karawana to nie tylko historia handlu i globalizacji. Choć i ona sama byłaby wystarczająco ciekawa, by sięgnąć po tę lekturę. Szczególnie w połączeniu z mapami i czarno-białymi fotografiami, które wprowadzają w klimat opowiadanych historii. Ale Czytelnik dostaje coś więcej. Po pierwsze – wyróżnione w ramkach charakterystyki ponad dwudziestu przypraw. Są wśród nich tak oczywiste jak goździki, kurkuma czy kardamon, ale jest też ramka poświęcona granatowi i czekoladzie. Drugim dodatkiem są przepisy.
Receptur nie ma wiele, bo jedynie trzynaście. Ale już od samego czytania ich nazw może zakręcić się w głowie z tego bogactwa smaków i aromatów. Mamy tu chociażby kurczaka w zielonym sosie z pestkami dyni, który łączy elementy kuchni arabskiej, perskiej i mauretańskiej; zupę z podpłomykami z Półwyspu Arabskiego, od której wywodzi się popularne dziś hiszpańskie gazpacho. Wśród przepisów jest też mansaf – mezopotamski gulasz przygotowywany według jednej z najstarszych receptur na świecie, przyprawiany mieszanką kurkumy, kuminu i cynamonu.
Każdy przepis poprzedzony jest długim wstępem, dzięki któremu możemy poznać jego historię. Trudność może sprawić jedynie znalezienie odpowiednich mięs i przypraw – nie wszystkie są powszechnie dostępne w polskich sklepach. Mimo to warto je wyszukać na targach albo w sieci i poczuć we własnej kuchni smaki i aromaty Dalekiego Wschodu. Może jedynie daktyle zagniatane z szarańczą i przyprawami korzennymi lepiej zostawić tym, którzy będą potrafili szczerze się nimi delektować. Uniformizacja kulinarna nie zaszła jeszcze aż tak daleko, by Europejczyk był w stanie przełknąć takie danie bez oporów.
Książkę recenzujemy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Uniwersytetu Jagiellońskiego
Tytuł: Kumin, kakao i karawana. Odyseja aromatyczna
Autor: Gary Paul Nabhan
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2016
Liczba stron: 336
Liczba przepisów: 13
Cena: 46,20 zł

Zobacz przepisy z tej książki na naszym blogu!
Smażone ciasteczka kardamonowe
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Smażone ciasteczka kardamonowe Poprzedni Smażone ciasteczka kardamonowe czyli pączki z kardamonem
Bagietki w 15 minut • Kolejny Bagietki w 15 minut

Zajrzyj też tutaj

Chatka Baby Jagi  

11 kwietnia 2013

Kardamonowe bułeczki z suszonymi owocami  

16 maja 2013

Sałatka “do kolacji”  

28 lipca 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda