Babeczki czekoladowo-gruszkowe
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Czyli nie ma to jak zachcianki ciążowe 😉 Naszło mnie znów na gruszki i czekoladę, więc na szybko wykombinowałam babeczki. Miałam w planach ozdobić je bitą śmietaną, ale… zanim ostygły na tyle, żeby śmietana z nich nie spływała, została już tylko jedna babeczka.
Potrzebujemy (na 15 babeczek):
3 gruszki
łyżeczkę cynamonu i po pół łyżeczki mielonego imbiru i goździków
180 gram masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżki kakao
niecałą szklankę mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawami.
Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy jajka – miksujemy. Wsypujemy kakao – miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy. Na koniec dorzucamy gruszki i mieszamy dokładnie łyżką.
Przekładamy ciasto do foremek takich jak na muffinki/babeczki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze około 170 stopni. Możemy sprawdzić patyczkiem – powinien być suchy.
Wykładamy babeczki na kratkę i studzimy.
Fot. Ania |
Fot. Ania |