|

Delikatne kruche ciasto z malinami i masą budyniową

Poleca: Gabi
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Gabi

Przypadkiem znalazłam to ciasto na stronie Moje Wypieki. I jedyne słowo, które przychodzi mi do głowy, aby je opisać to NIESAMOWITE. Niesamowite w swej prostocie, niesamowite w smaku!
Wygląda smacznie, a jest jeszcze smaczniejsze!!!

Składniki:
Kruche ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej
250 g masła zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Wszystkie składniki traktuję mikserem i wygniatam ciasto.
Dzielę na dwie części (większą i troszkę mniejszą) i daję do zamrażalki na choć 1 godzinę (można je zrobić nawet dzień wcześniej).
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Ścieram na tarce większą część ciasta, lekko przyklepuję i wyrównuję.
Podpiekam w 190ºC przez około 20 minut. Odstawiam na bok do całkowitego wystudzenia.

Masa budyniowa:
5 białek
1 szkl. cukru
1 cały cukier wanilinowego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe, bez cukru
1/2 szkl. oleju słonecznikowego


Dodatkowo:
500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia

Gdy ciasto wystygło, można zacząć ubijać białka. Ubić na sztywno i powoli wsypywać cukier i cukier wanilinowy, a potem budynie (proszek) – cały czas miksując. Strużką wlewać olej i ubić, aż wszystko dokładnie się wymiesza.
Na spód ciasta wyłożyć ubitą pianę, a na nią układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny lekko uklepać w pianę. Na maliny zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (ja ścierałam na papier i przesypywałam na ciasto).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut.
Jak wystygnie, oprószyć cukrem pudrem – obficie.

Ciasto dobrze jest zrobić na mniejszej blaszce, takiej np. 30 x 30 cm.

Fot. Gabi

Fot. Gabi
Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy