||

Bomba truskawkowa

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Cały rok czekam na truskawki, a potem zjadam je najczęściej solo albo z kefirem 🙂 Tym razem jednak posłużyły jako dodatek do ciasta. Jak zawsze – Moje Wypieki nie zawiodły. Ciasto jest pyszne!

Składniki:
Ciasto:
4 jajka
100 g cukru
100 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g gorzkiej czekolady startej na tarce

Mąkę, kakao i proszek przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Dodajemy żółtka po jednym i ubijamy. Powoli dosypujemy przesiane suche składniki i startą czekoladę – delikatnie mieszamy.

Pieczemy w dużej prostokątnej formie (28×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 12-15 minut. Po wystudzeniu odrywamy papier.

Okrągłą formę (np. miskę) o średnicy 20-22 cm i wysokości min. 10 cm wykładamy od środka folią aluminiową. Ciasto kroimy na 3 kawałki jak na obrazku. Długi pas kładziemy na środku miski, a pozostałymi wykładamy boki, docinając je na kształt wycinków koła – lub w dowolny inny sposób wykładamy ciastem całą miskę.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Mus truskawkowy:
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
sok z połowy cytryny
1/3 szkl. cukru
4 łyżeczki żelatyny w proszku (12 g)
300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
kilka sztuk (ok. 8-10) podłużnych biszkoptów

Truskawki umieszczamy w garnku (nie trzeba ich rozmrażać, jeśli mamy mrożone), dodajemy sok z cytryny i cukier. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i blendujemy na gładko. Ważne, żeby dobrze zblendować mus – ja tylko rozgniotłam truskawki i opadły na dno masy, więc po odwróceniu ciasta góra masy jest ciemniejsza i tam jest większość truskawek.

Żelatynę namaczamy w zimniej wodzie (wystarczy tyle, żeby ją przykryła) i odstawiamy na chwilę. Potem podgrzewamy ją w mikrofali lub w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy, żeby się rozpuściła. Dodajemy ją do zmiksowanych ciepłych truskawek i mieszamy do rozpuszczenia.

Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy truskawki (ostudzone!) i delikatnie mieszamy. Mus przelewamy do miski wyłożonej ciastem, na wierzchu układamy biszkopty. Wystające boki ciasta przycinamy, żeby kończyły się na równi z musem. Schładzamy min. kilka godzin.

Polewa:
100 ml śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady

Kremówkę podgrzewamy, aż pojawią się bąbelki na powierzchni. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na minutę, po czym mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, przekładamy na paterę biszkoptami do dołu, zdejmujemy folię. Dekorujemy polewą i truskawkami.

Przechowujemy w lodówce.

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Milion smaków truskawek

Podobne wpisy