||

Ryba z pary w sosie jogurtowo-musztardowym



Fot. Krolcia



U mnie w domu zawsze gotowało się delikatne dania ze względu na problemy z wątrobą w rodzinie. Z gustem, smacznie, a przy tym delikatnie. Dzięki temu, kiedy pojawiły się na świecie moje dzieci, nie musiałam zmieniać swoich nawyków, bo takie gotowanie było idealne dla nich. Tym razem ryba, którą moja moja młodsza pociecha zajadała się i zanosiła się płaczem, kiedy dowiadywała się, że już więcej nie ma. Szybkie, proste i smaczne danie.

Składniki:
filety rybne
sól, biały pieprz
sok z cytryny

Sos:
mały kubek jogurtu naturalnego gęstego
1 łyżeczka musztardy (najlepiej sarepskiej)
natka pietruszki

Filety z ryby przyprawiamy solą i białym pieprzem i gotujemy na parze do miękkości.

Do małego garnuszka wlewamy jogurt, dodajemy musztardę i posiekaną drobniutko natkę. Podgrzewamy na małym ogniu, starając się nie doprowadzić do wrzenia. Nie trzeba już niczym doprawiać. Można ewentualnie regulować ostrość sosu, dodając mniej lub więcej musztardy.

Po wyjęciu ryby na talerz skrapiamy ją sokiem z cytryny i polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

Na zdjęciu – surówka z selera


Seler obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dobrze odcedzamy i odparowujemy. Tłuczemy go lub rozdrabniamy widelcem na papkę (będzie przypominać drobniutkie wiórki). Dodajemy łyżeczkę masła i posiekany szczypiorek.

Poleca: Krolcia

Podobne wpisy