Tart-burger
Poleca: Ewa
Źródło: Souders Cookery
Na zdjęciu z bułeczką hamburgerową Fot. Ewa |
Znalazłam tę tartę w internecie w zimie. I pół roku z utęsknieniem czekałam na świeże warzywa, żeby ją przygotować. Opłacało się! Jest pyszna. I naprawdę smakuje jak cheeseburger 🙂
Składniki:
kruche ciasto (z przepisu na quiche cebulową)
800 g mielonej wołowiny
1 cebula
2-3 ogórki konserwowe (ja miałam naprawdę maciupkie, jeśli macie większe, wystarczy nawet 1-2) + drugie tyle do dekoracji
3/4 szkl. keczupu
sól, pieprz
1,5 szkl. startego żółtego sera
2-3 pomidory
musztarda
Ciasto przygotować według podanego przepisu, łącznie ze wstępnym podpieczeniem go (bez farszu).
Cebulę posiekać drobno i zezłocić na oliwie lub klarowanym maśle. Dodać mieloną wołowinę – obsmażyć ją. Dorzucić pokrojone w drobną kostkę ogórki. Całość zalać keczupem, doprawić solą i pieprzem. Potrzymać na małym ogniu 10-15 minut.
Na upieczone ciasto wyłożyć farsz, posypać go startym serem, a na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory.
Piec 15 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika można tartę ozdobić dodatkowo pokrojonymi w plastry ogórkami i musztardą.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |