|

Tart-burger

Poleca: Ewa
Źródło: Souders Cookery

Na zdjęciu z bułeczką hamburgerową
Fot. Ewa

Znalazłam tę tartę w internecie w zimie. I pół roku z utęsknieniem czekałam na świeże warzywa, żeby ją przygotować. Opłacało się! Jest pyszna. I naprawdę smakuje jak cheeseburger 🙂

Składniki:
kruche ciasto (z przepisu na quiche cebulową)

800 g mielonej wołowiny
1 cebula
2-3 ogórki konserwowe (ja miałam naprawdę maciupkie, jeśli macie większe, wystarczy nawet 1-2) + drugie tyle do dekoracji
3/4 szkl. keczupu
sól, pieprz
1,5 szkl. startego żółtego sera
2-3 pomidory
musztarda

Ciasto przygotować według podanego przepisu, łącznie ze wstępnym podpieczeniem go (bez farszu).

Cebulę posiekać drobno i zezłocić na oliwie lub klarowanym maśle. Dodać mieloną wołowinę – obsmażyć ją. Dorzucić pokrojone w drobną kostkę ogórki. Całość zalać keczupem, doprawić solą i pieprzem. Potrzymać na małym ogniu 10-15 minut.

 Na upieczone ciasto wyłożyć farsz, posypać go startym serem, a na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory.
Piec 15 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika można tartę ozdobić dodatkowo pokrojonymi w plastry ogórkami i musztardą.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy