||

Makaron ze szparagami i mozzarellą

Poleca: Ewa
Źródło: Kuchenne Megi Rewolucje

Fot. Ewa

Kiedyś, żeby zdobyć przepis od znajomych, trzeba było się do nich przejść albo przynajmniej zadzwonić. Dziś wystarczy zajrzeć na ich bloga 🙂 Taki właśnie jest ten przepis – po blogowej znajomości zdobyty. Danie przygotował mój Mąż, co jest dowodem na jego prostotę (dania, nie Męża ;)) – a wyszło pysznie!

Składniki:
makaron (ilość i rodzaj wedle uznania, u mnie świderki)
4 ząbki czosnku
kilka plastrów wędliny
1 kulka mozzarelli
8 szparagów
sól, pieprz, oliwa

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (wedle przepisu na opakowaniu).
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i wrzucamy na osolony wrzątek z łyżeczką cukru. Główki powinny wystawać nad powierzchnię wody. Można je związać, żeby stały w pionie. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut.

Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy ugotowane szparagi pokrojone na mniejsze kawałki i pokrojoną w kostkę wędlinę. Chwilę podsmażamy. Na koniec wrzucamy na patelnię odcedzony makaron i porwaną na kawałki mozzarellę – mieszamy, aż ser się stopi.

Na talerzu możemy danie jeszcze polać odrobiną oliwy.

Fot. Ewa

Podobne wpisy