|||

Qurrito

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Jedliśmy je kiedyś (na prawdę kiedyś, kiedyś…) na dworcu we Wrocławiu. Super pomysł i oryginalny smak. Wczoraj mąż zdecydował się na zrobienie domowego qurito. Na poszukiwanie składników wybraliśmy się wspólnie, więc sukces, jaki odnieśliśmy, jest w pełni rodzinny.

Składniki:
(na 6 porcji)
6 placków tortilli
4 małe (bez polędwiczek) piersi z kurczaka
kawałek serka mimolette (on jest pomarańczowy i ma specyficzny smak)
musztarda słodko-kwaśna
sos barbecue
przyprawy do kurczaka: curry, słodka papryka, ostra papryka, szalotka, pietruszka z czosnkiem, odrobina oliwy z oliwek

Kurczaka pokroić w kosteczkę, obtoczyć w przyprawach i podsmażyć na oliwie z oliwek.
Ser pokroić w kosteczkę.
Placki tortilla przekroić na pół i posmarować musztardą. Ułożyć ser i kurczaka i polać barbecue. Przykryć drugą połową tortilli i grillować w zamykanym grillu, aż kurczak będzie miękki.
Podawać z sałatką ze świeżych warzyw.

Fot. Antylopka

Podobne wpisy