• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami

Szarlotka po amerykańsku

19 stycznia 2015 • 2  

Poleca: Ewa
Źródło: “Kuchnia” 2014, nr 11

Fot. Ewa

Takie ciasta mogą z powodzeniem pojawiać na urodzinowych imprezach w roli tortów. Są piękne i klasycznie pyszne. Nie znam nikogo, kto by nie lubił szarlotki!

Składniki:
(na formę do tarty lub tortownicę o średnicy 23 cm)

Ciasto:
350 g mąki
200 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2-3 łyżki zimnej wody

Zimne masło siekamy na małe kawałki, dodajemy do reszty składników i szybko zagniatamy kruche ciasto. Wodę dodajemy stopniowo – być może wystarczą tylko 2 łyżki. Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Nadzienie:
800 g jabłek (najlepiej szara reneta)
125 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2,5 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
50 g masła

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
1 łyżka cukru

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy je z sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Pierwszy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy kilka centymetrów większej niż forma. Przekładamy go do natłuszczonej masłem formy, wylepiając ciastem dno i brzegi. Na ciasto nakładamy farsz. Na wierzchu układamy pokrojone na cienkie plastry 50 g masła.
Farsz przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, również rozwałkowanym na kształt koła, tym razem o średnicy takiej jak forma. Brzegi ciasta smarujemy wodą i sklejamy ze sobą. Wszystkie skrawki ciasta zostawiamy – przydadzą się do dekoracji.

Wierzch ciasta nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem. Z pozostałych skrawków ciasta robimy dekoracje i przyklejamy je do ciasta za pomocą wody. Smarujemy ciasto z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy cukrem.

Pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut. Kroimy po ostudzeniu.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

#jabłka
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Bezy kawowe z czekoladą Poprzedni Bezy kawowe z czekoladą
Twarożek urabiany • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Baci di ricotta  

30 czerwca 2013

Muffinki czekoladowe z wiśniami  

20 czerwca 2013

Naleśniki z kaszy jaglanej  

21 stycznia 2015

2 komentarze

  1. Agnieszka

    on 20 września 2018 at 02:28
    Odpowiedz

    Czy można dać mąkę pełnoziarnistą pszenną?

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 24 września 2018 at 09:53
      Odpowiedz

      Tak, powinno się udać. Bezpieczniej będzie dać pół na pół – mąkę pszenną jasną i pełnoziarnistą 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda