Poleca: Antylopka
Źródło: Biruta Markuza, Smak Tropików. Kuchnie Pacyfiku
![]() |
Fot. Antylopka |
Pachnie pięknie w trakcie przygotowywania i dodatkowo jest proste. Słodka jak oryginalna turecka chałwa, choć w smaku dominują banany. Przepis ma jeszcze jedna “zaletę” – potrzeba do niego użyć moździerz, a ja właśnie przed tygodniem dostałam nowy i nie miałam okazji go jeszcze wykorzystać 🙂
Składniki:
6 bananów
250 gramów masła
pół szklanki cukru (dałam trzcinowy)
szklanka wody
1/2 łyżeczki tłuczonego kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
około pół szklanki rodzynek
około pół szklanki płatków migdałowych
Banany obrać i rozgnieść widelcem (następnym razem użyję blendera).
W rondelku rozpuścić masło, dodać przyprawy, cukier i banany. Wymieszać dokładnie, dolać wodę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Odstawić z ognia i poczekać trochę, aby przestygło, następnie wylać do płaskiej formy. Masy wychodzi dużo i musiałam użyć największej formy do tarty, jaką mam.
Wierzch udekorować sparzonymi i osuszonymi rodzynkami oraz płatkami migdałowymi.
![]() |
Fot. Antylopka |
![]() |
Fot. Antylopka |
![]() |
Biruta Markuza “Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku” |
1 komentarz
gin
on 23 lipca 2013 at 16:56Zaintrygowałaś mnie, ciekawa jestem, jak takie cudo smakuje 🙂