||

Chałwa bananowa z Nowej Zelandii

Poleca: Antylopka
Źródło: Biruta Markuza, Smak Tropików. Kuchnie Pacyfiku

Fot. Antylopka

Pachnie pięknie w trakcie przygotowywania i dodatkowo jest proste. Słodka jak oryginalna turecka chałwa, choć w smaku dominują banany. Przepis ma jeszcze jedna „zaletę” – potrzeba do niego użyć moździerz, a ja właśnie przed tygodniem dostałam nowy i nie miałam okazji go jeszcze wykorzystać 🙂

Składniki:
6 bananów
250 gramów masła
pół szklanki cukru (dałam trzcinowy)
szklanka wody
1/2 łyżeczki tłuczonego kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
około pół szklanki rodzynek
około pół szklanki płatków migdałowych

Banany obrać i rozgnieść widelcem (następnym razem użyję blendera).
W rondelku rozpuścić masło, dodać przyprawy, cukier i banany. Wymieszać dokładnie, dolać wodę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Odstawić z ognia i poczekać trochę, aby przestygło, następnie wylać do płaskiej formy. Masy wychodzi dużo i musiałam użyć największej formy do tarty, jaką mam.
Wierzch udekorować sparzonymi i osuszonymi rodzynkami oraz płatkami migdałowymi.

Fot. Antylopka

Fot. Antylopka

Przeczytaj recenzję i zobacz inne przepisy z tej książki:

Biruta Markuza
„Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku”

Podobne wpisy