|

Zupa z czerwoną soczewicą

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Tak mnie naszło, że jak dzieci zaczynały jeść, to cudowałam. Kupowałam wszystko i wszystko im dawałam próbować, a teraz ciągle jemy „to samo”.
Z racji tego zachciało mi się dziś choć soczewicy. Takie nic, a nie jadłam jej dobre dwa lata na pewno!
Z soczewicy najłatwiej zrobić zupę, więc dziś jest zupa.

Składniki:
5-6 łyżek soczewicy czerwonej
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
2 marchewki pokrojone w talarki
2 średnie ziemniaki krojone w kostkę
1/2 bulwy kopru włoskiego (lub kawałek selera, gdy nigdzie nie można dostać kopru!)
3 łyżki oliwy
1,5 l bulionu
listki laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz

Rozgrzać w garnku oliwę i podsmażyć na niej chwilkę cebulę, dorzucić soczewicę i warzywa i poddusić 3-5 minut pod przykryciem.
Zalać bulionem, wrzucić przyprawy i dusić – gotować około 30 minut, aż wszystko zmięknie.
Lekka i smaczna zupa na wiosnę 😉

PS. Prawda jest taka, że można dodawać takie warzywa, jakie się chce, jakie się lubi.
A jak ktoś lubi bardziej tłusto, można dorzucić dobrą wędzoną, np. kiełbasę.

Soczewica nie jest zła! Jest smaczna 🙂

Fot. Gabi

Fot. Gabi

Podobne wpisy