Gorące pieczywo czosnkowe
Poleca: Ewa
Źródło: Biruta Markuza, Smak Tropików. Kuchnie Pacyfiku
Fot. Ewa |
Tym razem nie będzie to przepis na samodzielne wykonanie pieczywa, a jedynie na jego „ulepszenie”. Możecie wykorzystać dowolne bułki z naszego bloga albo kupić najzwyklejszą na świecie bagietkę. Kilka dodatków, chwila w piekarniku i macie pyszne pieczywo na kolację np. do sałatki.
Jest to też pierwszy przepis, jaki prezentujemy z recenzowanej przez nas książki Smak Tropików (recenzja już dziś na blogu!). Pochodzi z kuchni australijskiej, choć znany jest dość powszechnie 🙂
Składniki:
bagietka
2 ząbki czosnku na każde 2 łyżki masła
inne kombinacje składników:
* 2 łyżeczki natki pietruszki + kilka posiekanych listków świeżego oregano + 1 ząbek czosnku + 2 łyżki masła
* 1 duża cebula + 1 łyżka posiekanego szczypiorku + 2 łyżki masła
* 6 filecików anchois (wymoczonych przez godzinę w mleku i zmiażdżonych) + 2 łyżki masła + odrobina posiekanego szczypiorku
* 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (koperek, natka pietruszki, listki oregano)
Masło ucieramy z wyciśniętymi ząbkami czosnku.
Bagietkę nacinamy ukośnie, nie docinając do końca (musi cały czas trzymać się w jednym kawałku).
Smarujemy ponacinane kanapki masłem czosnkowym, ściskamy bułkę i zawijamy ją w folię aluminiową.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 20-30 minut.
Biruta Markuza „Smak tropików. Kuchnie Pacyfiku” |