||

Żydowskie ciasto z jabłkami

Poleca: Ewa
Źródło: The Two Bite Club

Fot. Ewa

Banalnie proste i bajecznie pyszne. Choć dla mnie trochę za słodkie – kolejnym razem jeszcze bardziej ograniczę ilość cukru (w oryginalnym przepisie były aż 2 szklanki!). Ciasto dobrze się prezentuje w formie do babki z kominem, choć jeszcze lepiej wyglądałoby w tortownicy z kominem. Polecam, bo smak jest naprawdę przepyszny. Ze względu na formę może być też dobrym wypiekiem na zbliżające się święta.

Składniki:
3 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru (albo nawet 1 szkl., jeśli nie lubicie bardzo słodkich wypieków)
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szkl. oleju
1/4 szkl. soku pomarańczowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
4-5 jabłek (najlepiej szare renety)

cynamon

Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek i cynamonu mieszamy w mikserze lub ręcznie – aż się połączą.
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.

Formę do babki lub tortownicę z kominem smarujemy masłem. Na dno wylewamy połowę masy, na nią dajemy połowę skrojonych jabłek i posypujemy je cynamonem. Na to wylewamy drugą połowę masy i na wierzch dajemy znów skrojone jabłka i cynamon.

Pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny. Po ok. 50 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby się nie przypaliło i przeniosłam formę o jeden poziom niżej w piekarniku.

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

Podobne wpisy