Twarożek urabiany
Poleca: Ewa
Na zdjęciu jako dodatek do pain bouillie Fot. Ewa |
Długo się zastanawiałam, czy wstawiać tego typu przepisy na bloga. Ale doszłam do wniosku, że zawsze znajdzie się w czeluściach sieci internetowej ktoś, kto pierwszy raz w życiu przygotowuje sam śniadanie albo gotuje kaszę jaglaną czy pierwszy raz smaży naleśniki. A nuż się przyda! Zatem – oby się przydawało. Częstujcie się 🙂
Składniki:
twaróg (u mnie zazwyczaj półtłusty)
jogurt naturalny
szczypiorek lub/i rzodkiewka (opcjonalnie)
dowolne zioła, np. kminek, czarnuszka (opcjonalnie)
sól, pieprz
Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem. Dodajemy posiekany szczypiorek lub i rzodkiewkę – to w lecie, zimą najczęściej dodaję kminek lub czarnuszkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego, żeby uzyskać pożądaną konsystencję.