|

Chleb toskański – sierpniowa piekarnia

Poleca: Ewa
Źródło: Kuchennymi Drzwiami

Fot. Ewa

Oj, nie sprzyja sierpień tegoroczny domowym piekarzom. Kiedy na zewnątrz tropikalne temperatury, a w mieszkaniu niewiele lepiej, tylko desperaci decydują się uruchomić piekarnik 🙂 Ale czasem trzeba 😉
Chleb z tego przepisu upieczony został w ramach Sierpniowej Piekarni – akcji prowadzonej na blogu Kuchennymi Drzwiami, w ramach której wszyscy chętni „posiadacze” blogów kulinarnych pieką w tym samym czasie w jednym miesiącu pieczywo z tego samego przepisu i publikują przepisy o tej samej porze.
Toskański chleb w oryginale nie zawiera w ogóle soli. A to dlatego, że nie zjada się go „solo”, ale jako dodatek do zup czy sosów. Oczywiście można sól dodać, ale polecam spróbować, jak zmienia się smak pieczywa bez tej jednej malutkiej łyżeczki 🙂 Chleb bardzo długo wyrasta, ale dzięki temu jest idealnie miękki w środku. Co razem z chrupiącą skórką tworzy połączenie idealne!
W oryginalnym przepisie użyta została mąka 00. Ja do niej nie dotarłam, więc skorzystałam z ogólnie dostępnych. I takie proporcje podaję w przepisie.

Składniki:
400 g mąki pszennej typ 450-550
200 g mąki pszennej chlebowej typ 750-850
3 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
30 g oliwy
400 g wody
1,5 łyżeczki soli (opcjonalnie)

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy elastyczne ciasto – ręcznie przez kilka minut lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką, żeby się nie kleiło, ale nie za wiele, bo powinno zostać bardzo miękkie. Formujemy kulę i wkładamy ciasto do omączonej miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w cieple do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, po czym formujemy okrągły bochenek, kładziemy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w omączonym koszu rozrotowym, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na godzinę.

Pieczemy chleb w 230 stopniach przez 20 minut, a potem w 200 stopniach przez 20 minut (ja piekę na pierwszym poziomie poniżej środka). Gdyby za bardzo rumienił się od góry, można go przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Fot. Ewa

W ramach Sierpniowej Piekarni chleb pojawił się na następujących blogach:
1. BaBy w kuchni
2. Co mi w duszy gra
3. Gotuj Zdrowo! Guten Appetit!
4. Grahamka, weka, kajzerka
5. Konwalie w kuchni
6. Kuchennymi drzwiami
7. Moje domowe kucharzenie
8. Nie-ład mAlutki
9. Ogrody babilonu
10. Para w kuchni
11. Polska zupa
12. Smakowity Chleb
13. Stare gary
14. W poszukiwaniu slow life
15. Zacisze kuchenne

Podobne wpisy