Muffiny bananowo-czekoladowe z bananowym kremem
Fot. Ewa |
Składniki:
(na 12 sztuk)
Muffiny:
260 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g roztopionego i przestudzonego masła
120 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 jajka
3 banany
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masło miksujemy blenderem z cukrami, jajkami i obranymi bananami. Wlewamy całość do miski z mąką. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników.
Przelewamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut – do suchego patyczka. Odstawiamy do przestudzenia.
Krem:
250 g miękkiego masła
3 żółtka
45 g kakao
50 g cukru
2 banany
kilka kropli soku z cytryny
Żółtka, kakao, cukier, banany i sok z cytryny miksujemy blenderem. Przelewamy całość do garnka i podgrzewamy, aż masa będzie gorąca, ale jeszcze nie będzie się gotować. Odstawiamy krem do przestudzenia, a potem wstawiamy do lodówki.
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy do niego powoli schłodzony krem i miksujemy do połączenia składników.
Za pomocą rękawa cukierniczego albo szprycy z dekoracyjną (np. karbowaną) końcówką dekorujemy muffiny kremem.
Poleca: Ewa
Źródło: Kuchnia Lidla