|

Muffiny bananowo-czekoladowe z bananowym kremem

Fot. Ewa

Już niedługo pojawią się nasze owoce! Dziś na targu kupiłam rabarbar, będzie można zainaugurować sezon ucieranym ciastem. Ale póki co jeszcze dojadamy ostatnie banany. Moje Dzieci lubią je najbardziej w dwóch postaciach – zmiksowane w koktajlu albo w tzw. zielonych babeczkach, czyli muffinach z bananami i jarmużem. A mnie póki co najbardziej do gustu przypadł poniższy przepis. Szczególnie krem bananowy zasługuje na uwagę. Pysznie smakuje i pięknie wygląda!

Składniki:
(na 12 sztuk)
Muffiny:
260 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g roztopionego i przestudzonego masła
120 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 jajka
3 banany
100 g posiekanej gorzkiej czekolady

W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masło miksujemy blenderem z cukrami, jajkami i obranymi bananami. Wlewamy całość do miski z mąką. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników.

Przelewamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.

Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut – do suchego patyczka. Odstawiamy do przestudzenia.

Krem:
250 g miękkiego masła
3 żółtka
45 g kakao
50 g cukru
2 banany
kilka kropli soku z cytryny

Żółtka, kakao, cukier, banany i sok z cytryny miksujemy blenderem. Przelewamy całość do garnka i podgrzewamy, aż masa będzie gorąca, ale jeszcze nie będzie się gotować. Odstawiamy krem do przestudzenia, a potem wstawiamy do lodówki.

Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy do niego powoli schłodzony krem i miksujemy do połączenia składników.

Za pomocą rękawa cukierniczego albo szprycy z dekoracyjną (np. karbowaną) końcówką dekorujemy muffiny kremem.

Poleca: Ewa
Źródło: Kuchnia Lidla

Podobne wpisy