• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania jarskie

Tarta z dynią, porami i fetą

5 grudnia 2014 • 1  

Poleca: Ewa
Źródło: “Kuchnia” 2014, nr 11

Fot. Ewa

Danie z rodzaju “na bogato”. Chociaż składniki dość skromne, ale wszystko zebrane razem daje niesamowity efekt. Mnie najbardziej przypadły do gustu orzechy. Farsz jest zmiksowany, więc bardzo gładki w konsystencji, a orzechy dodają mu “chrupkości”.

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
60 ml oliwy
250 ml zimnej wody

Ciasto wyrabiamy w mikserze lub ręcznie w misce, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na min. godzinę (u mnie stało całą noc).

Nadzienie:
1,5 kg dyni
2 niewielkie pory (białe części)
1 czerwona cebula
4 jajka
120 g startego parmezanu
200 g fety
100 g orzechów włoskich
cynamon, gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Układamy kostki dyni w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika pod przykryciem na godzinę w 180 stopniach.

Posiekaną cebulę i pory podsmażamy na maśle na patelni, aż się zeszklą.
Orzechy kroimy grubo.
Połowę upieczonej dyni miksujemy w malakserze z 4 jajkami, startym parmezanem i połową fety. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową (tych ostatnich niewiele).

Formę na tartę o średnicy 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 40-45 cm. Ciasto przekładamy do formy. Wykładamy na nie zmiksowany farsz. Na wierzch układamy pozostałe kawałki upieczonej dyni, pokrojoną w kostkę pozostałą fetę, pory z cebulą i pokrojone orzechy.
Brzegi ciasta zawijamy do góry. Jeśli ciasta mamy za dużo, to możemy z niego uformować jakieś dekoracje.

Całość pieczemy w 190 stopniach ok. 45-50 minut. Podajemy po ostudzeniu (zaraz po wyjęciu masa będzie jeszcze zbyt płynna, żeby ją kroić).

Fot. Ewa

Fot. Ewa

#cebula, #dynia, #orzechy włoskie, #parmezan, #por, #tarty
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Śnieżki czekoladowo-orzechowe Poprzedni
Kruche rogaliki z makiem • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Lody niechcący czekoladowe (bezjajkowe)  

6 sierpnia 2013

Sałatka z pora  

3 lipca 2013

Placek maślany  

12 maja 2014

1 komentarz

  1. Justyna Żak

    on 6 grudnia 2014 at 07:50
    Odpowiedz

    smaczny pomysł:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda