|

Zasmażana młoda kapusta

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Prosta jak budowa cepa, a jaka smaczna! A ze schabowym i młodymi ziemniaczkami to już w ogóle palce lizać 🙂

Składniki:
1 mała młoda kapusta
koperek
śmietana (wg ilości kapusty – tyle śmietany)
trochę smalcu
sól i pieprz

Młodą kapustę kroimy jak tam umiemy 🙂 i gotujemy w wodzie, aby troszku nam zmiękła (ja bez soli gotuję).
Odcedzamy. W garnku rozpuszczamy smalec (ja nawet dość sporą ilość, aby mi się ta kapusta nie przypalała) i podsmażamy ciut.
Dorzucamy pokrojony koperek i przyprawiamy solą i pieprzem (cały czas pyrka na małym ogniu i cały czas mieszamy).
Zalewamy śmietaną, dokładnie mieszamy i pozwalamy zagotować się razem.

Dobra jest i na ciepło, i jak ostygnie.

Fot. Gabi

Podobne wpisy