|

Chleb z miodem i płatkami owsianymi

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa



Jak mi się nudzą chleby z maszyny, to wygrzebuję z mojego parapetowego składziku koszyk do wyrastania chleba i wyciągam ten właśnie przepis. Co prawda ciasto i tak – z lenistwa – wyrabiam w maszynie, ale wyrasta już w koszyku, a piecze się na kamieniu w piekarniku. Przepis jest niezawodny, jeszcze nie było sytuacji, żeby chleb się nie udał. Ma lekko słodkawy smak i… znika ze stołu błyskawicznie.


Składniki na jeden duży bochenek:

550 g mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
15 g miękkiego masła
115 g płatków owsianych + na posypanie
2 łyżeczki suchych drożdży
150 ml letniego mleka
2 łyżki miodu
225 ml letniej wody
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, płatki,
drożdże, mleko i wodę, miód. Wyrobić ciasto, by było gładkie i elastyczne.
Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do
podwojenia objętości (1 – 1,5 godz.).
Tę część robi za mnie maszyna 🙂
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić, ukształtować
bochenek. Położyć na blaszkę wysypaną mąką, przykryć i jeszcze raz pozostawić
do wyrośnięcia na około 40 minut (ja pozostawiłam ciasto w koszyku do
wyrastania chleba). Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać płatkami
owsianymi (tego nie robię – wolę omączony chleb :)).
Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, potem temperaturę
obniżyć do 200ºC i piec dodatkowe 20-25 minut, aż chleb będzie wyrośnięty,
brązowy i po uderzeniu od spodu usłyszymy głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Fot. Ewa

Podobne wpisy