||

Sernik jagodowy

Poleca: Ewa
Źródło: Niebo na talerzu

Fot. Ewa

Zazwyczaj w sezonie robię nieskończoną ilość jagodzianek, ale tym razem spróbowałam czegoś nowego. I nie zawiodłam się – mój Przedszkolak pałaszował kolejne kawałki, aż mu się uszy trzęsły 😉

Składniki:
(tortownica na 22 cm lub duża keksówka)
1 kg zmielonego twarogu
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szkl. cukru
70 g masła stopionego i ostudzonego
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g zblendowanych jagód
100 g białej czekolady
2 łyżki mleka
jagody do dekoracji

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka ucieramy w osobnym naczyniu z cukrem na jasną puszystą masę. Do żółtek dodajemy ser, masło, mannę i mąką i miksujemy do połączenia składników. Delikatnie dokładamy pianę z białek i powoli mieszamy.
Masę dzielimy na dwie części i do połowy dodajemy zblendowane jagody – dokładnie mieszamy.
Przelewamy masy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Najpierw masę ciemną, a potem na wierzch delikatnie jasną.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Na dno wkładamy żaroodporne naczynie albo głęboką blachę z wodą. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 1 godzinę. Pozostawiamy w zamkniętym wyłączonym piekarniku do ostudzenia nawet na kilka godzin.
Ostudzony sernik dekorujemy polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Na wierzchu układamy jagody, póki polewa jest ciepła.
Przechowujemy w lodówce.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku
Słodkie jagodowe lato

Podobne wpisy