Poleca: Ewa
Źródło: Niebo na talerzu
![]() |
Fot. Ewa |
Zazwyczaj w sezonie robię nieskończoną ilość jagodzianek, ale tym razem spróbowałam czegoś nowego. I nie zawiodłam się – mój Przedszkolak pałaszował kolejne kawałki, aż mu się uszy trzęsły 😉
Składniki:
(tortownica na 22 cm lub duża keksówka)
1 kg zmielonego twarogu
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szkl. cukru
70 g masła stopionego i ostudzonego
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g zblendowanych jagód
100 g białej czekolady
2 łyżki mleka
jagody do dekoracji
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka ucieramy w osobnym naczyniu z cukrem na jasną puszystą masę. Do żółtek dodajemy ser, masło, mannę i mąką i miksujemy do połączenia składników. Delikatnie dokładamy pianę z białek i powoli mieszamy.
Masę dzielimy na dwie części i do połowy dodajemy zblendowane jagody – dokładnie mieszamy.
Przelewamy masy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Najpierw masę ciemną, a potem na wierzch delikatnie jasną.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Na dno wkładamy żaroodporne naczynie albo głęboką blachę z wodą. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 1 godzinę. Pozostawiamy w zamkniętym wyłączonym piekarniku do ostudzenia nawet na kilka godzin.
Ostudzony sernik dekorujemy polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Na wierzchu układamy jagody, póki polewa jest ciepła.
Przechowujemy w lodówce.
![]() |
Fot. Ewa |
![]() |
Fot. Ewa |
6 komentarzy
gin
on 13 lipca 2015 at 16:18Ależ on pięknie wygląda! Kolor ma bajeczny 🙂
eva
on 13 lipca 2015 at 18:57Z tego, co pamiętam, to był dość "ciężki", ale faktycznie wygląda ciekawie 🙂
Pati252
on 16 lipca 2014 at 19:55Ma bardzo niespotykany i apetyczny wygląd 🙂 Aż chce się jeść!
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉
Justyna Żak
on 14 lipca 2014 at 16:20zjadłabym taki sernik:)
Olka
on 5 marca 2016 at 17:00No sernik super, wygląda tak apetycznie.
eva
on 6 marca 2016 at 12:35Powiem szczerze, że nie lubię serników, ale ten wyjątkowo przypadł mi do gustu 🙂 Trzeba czekać na jagody 😉