• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami// serniki

Sernik jagodowy

14 lipca 2014 • 6  

Poleca: Ewa
Źródło: Niebo na talerzu

Fot. Ewa

Zazwyczaj w sezonie robię nieskończoną ilość jagodzianek, ale tym razem spróbowałam czegoś nowego. I nie zawiodłam się – mój Przedszkolak pałaszował kolejne kawałki, aż mu się uszy trzęsły 😉

Składniki:
(tortownica na 22 cm lub duża keksówka)
1 kg zmielonego twarogu
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szkl. cukru
70 g masła stopionego i ostudzonego
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g zblendowanych jagód
100 g białej czekolady
2 łyżki mleka
jagody do dekoracji

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Żółtka ucieramy w osobnym naczyniu z cukrem na jasną puszystą masę. Do żółtek dodajemy ser, masło, mannę i mąką i miksujemy do połączenia składników. Delikatnie dokładamy pianę z białek i powoli mieszamy.
Masę dzielimy na dwie części i do połowy dodajemy zblendowane jagody – dokładnie mieszamy.
Przelewamy masy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Najpierw masę ciemną, a potem na wierzch delikatnie jasną.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Na dno wkładamy żaroodporne naczynie albo głęboką blachę z wodą. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 1 godzinę. Pozostawiamy w zamkniętym wyłączonym piekarniku do ostudzenia nawet na kilka godzin.
Ostudzony sernik dekorujemy polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Na wierzchu układamy jagody, póki polewa jest ciepła.
Przechowujemy w lodówce.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku
Słodkie jagodowe lato
#jagody, #twaróg
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Brokuły zapiekane z chlebem i migdałami Poprzedni
Zupa klopsikowa • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Tropicana  

29 maja 2013

Pulpeciki warzywno-mięsne w sosie pomidorowym z ryżem  

19 marca 2013
Szybkie ciasto z dynią

Szybkie ciasto z dynią  

18 października 2017

6 komentarzy

  1. gin

    on 13 lipca 2015 at 16:18
    Odpowiedz

    Ależ on pięknie wygląda! Kolor ma bajeczny 🙂

    • eva

      on 13 lipca 2015 at 18:57
      Odpowiedz

      Z tego, co pamiętam, to był dość "ciężki", ale faktycznie wygląda ciekawie 🙂

  2. Pati252

    on 16 lipca 2014 at 19:55
    Odpowiedz

    Ma bardzo niespotykany i apetyczny wygląd 🙂 Aż chce się jeść!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam 😉

  3. Justyna Żak

    on 14 lipca 2014 at 16:20
    Odpowiedz

    zjadłabym taki sernik:)

    • Olka

      on 5 marca 2016 at 17:00
      Odpowiedz

      No sernik super, wygląda tak apetycznie.

    • eva

      on 6 marca 2016 at 12:35
      Odpowiedz

      Powiem szczerze, że nie lubię serników, ale ten wyjątkowo przypadł mi do gustu 🙂 Trzeba czekać na jagody 😉

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda