Ciasteczka owsiane z borówkami

Ciasteczka owsiane z borówkami (z miodem, bez cukru)

Nie oszukujmy się – ciastek nie piecze się po to, żeby schudnąć. Ale nawet jeśli nie jest to wybitnie dietetyczne jedzenie, to można uczynić je choć trochę zdrowszym niż zazwyczaj. Moje ciasteczka owsiane z borówkami zawierają dużo płatków i zero cukru. Mimo to są pysznie słodkie dzięki dodatkowi miodu. Szczerze mówiąc, tego miodu wcale nie jest tak mało. Jednym słowem – musicie wypróbować te ciasteczka w swojej kuchni!

Składniki

180 g mąki pszennej
200 g płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
4 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
180 g miodu
borówki amerykańskie

W misce łączymy suche składniki: mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z masłem i miodem. Zawartość obu misek łączymy i mieszamy łyżką. Ciasto będzie mocno klejące. Można je włożyć na chwilę do lodówki, żeby łatwiej się formowało ciasteczka.

Wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka delikatnie spłaszczamy, a potem w każde z nich wciskamy kilka borówek amerykańskich.

Pieczemy w 170 stopniach przez 10-13 minut.

Podobne wpisy