Hummus to aromatyczna pasta przyrządzona na bazie ciecierzycy z dodatkiem sezamu i czosnku. Nie są to smaki, które znałabym od dzieciństwa. Ale ponieważ sezam i czosnek lubię bardzo, a ciecierzycę ostatnio odkrywam – i to z pozytywnym skutkiem – postanowiłam spróbować. Póki co nie mogę o sobie powiedzieć, że jestem wielką fanką hummusu, ale z przyjemnością urozmaicam nim codzienne kanapki. Mój pierwszy hummus przygotowałam na podstawie książki Hummusy i pasty Konrada Budzyka, autora bloga Blendman.
Składniki
240 g ciecierzycy
3 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek wody
Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Po tym czasie wodę wylewamy, a ciecierzycę gotujemy w nowej wodzie do miękkości.
Ugotowaną ciecierzycę ponownie odsączamy i umieszczamy ją w pojemniki malaksera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką pastę.
Pastę przekładamy do miseczki i polewamy ją niewielką ilością oliwy.
Źródło: Konrad Budzyk, Hummusy i pasty
Przeczytaj recenzję książki Hummusy i pasty na naszym blogu i wypróbuj więcej przepisów!
2 komentarze
green goodies
on 22 sierpnia 2017 at 19:58Uwielbiam hummus, a Twój wygląda bardzo smakowicie 🙂
Ewa Popielarz
on 23 sierpnia 2017 at 08:28Dziękuję! Bardzo miło mi to słyszeć, bo to mój pierwszy w życiu hummus i bałam się, że coś zepsuję 🙂