Hummus

Hummus klasyczny

Hummus to aromatyczna pasta przyrządzona na bazie ciecierzycy z dodatkiem sezamu i czosnku. Nie są to smaki, które znałabym od dzieciństwa. Ale ponieważ sezam i czosnek lubię bardzo, a ciecierzycę ostatnio odkrywam – i to z pozytywnym skutkiem – postanowiłam spróbować. Póki co nie mogę o sobie powiedzieć, że jestem wielką fanką hummusu, ale z przyjemnością urozmaicam nim codzienne kanapki. Mój pierwszy hummus przygotowałam na podstawie książki Hummusy i pasty Konrada Budzyka, autora bloga Blendman.

Składniki

240 g ciecierzycy
3 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek wody

Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Po tym czasie wodę wylewamy, a ciecierzycę gotujemy w nowej wodzie do miękkości.

Ugotowaną ciecierzycę ponownie odsączamy i umieszczamy ją w pojemniki malaksera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką pastę.

Pastę przekładamy do miseczki i polewamy ją niewielką ilością oliwy.

Źródło: Konrad Budzyk, Hummusy i pasty

Przeczytaj recenzję książki Hummusy i pasty na naszym blogu i wypróbuj więcej przepisów!

Hummusy i pasty recenzja

Podobne wpisy