Ciasteczka budyniowo-owsiane
Poleca: Ewa
Fot. Ewa |
Niespodziewani goście są u nas zawsze mile widziani. Dobrze by jednak było, żeby zapowiedzieli się przynajmniej pół godziny przed zapukaniem do naszych drzwi – o ile chcą zjeść coś słodkiego 😉 Dzisiejsi niespodziewani goście dali znać o swoim przyjeździe nawet wcześniej i dzięki temu już czekają na nich przepyszne ciasteczka.
Składniki:
3/4 kostki masła
0,5 szkl. cukru (daję mniej)
cukier waniliowy
1 jajko
1 szkl. mąki
1 szkl. płatków owsianych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
2 duże budynie bez cukru (smak dowolny – ja najbardziej lubię śmietankowe albo czekoladowe; można zrobić miks)
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko – ucierać do w miarę jednolitej konsystencji.
W osobnej misce wymieszać suche składniki (budynie dodajemy w postaci proszku). Tę mieszankę powoli dodawać do masy, miksując na niskich obrotach.
Ciasto wykładać na blachę łyżką albo ręką. Ja robię malutkie kulki i je spłaszczam 🙂
Piec 15-20 min. w 180 stopniach.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Tak wyglądają ciasteczka Ewy, jak się zmiesza budyń czekoladowy z waniliowym 😛 Fot. Iwona |
Fot. Iwona |