Poleca: Ewa
Źródło: Arabeska
|
Fot. Ewa |
Nie potrafię robić ładnych rogalików. Zawsze zachłannie smaruję za dużo dżemu, który potem wychodzi bokami. Nie umiem zawinąć ich tak, żeby miały ładne rożki. Ale to wszystko nieważne! Smak i tak zostaje obłędny 🙂
Składniki:
200 g startej marchewki (mniej więcej 2 średnie marchewki)
250 g masła (200 g też będzie ok)
2 szkl. mąki
3 łyżki cukru pudru
dżem
Marchewkę ścieramy na drobnych lub średnich oczkach. Wyrabiamy ciasto (jak kruche) z mąki, posiekanego zimnego masła, startej marchewki i cukru pudru. Dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy je na 8 trójkątów. Na trójkątach rozsmarowujemy dżem (z dala od boków) i zwijamy je od podstawy, tworząc rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
|
Fot. Ewa |
|
Fot. Ewa |
|
Fot. Ewa |
|
Fot. Ewa |