|

Marchewkowe rogaliki z dżemem

Poleca: Ewa
Źródło: Arabeska

Fot. Ewa

Nie potrafię robić ładnych rogalików. Zawsze zachłannie smaruję za dużo dżemu, który potem wychodzi bokami. Nie umiem zawinąć ich tak, żeby miały ładne rożki. Ale to wszystko nieważne! Smak i tak zostaje obłędny 🙂

Składniki:
200 g startej marchewki (mniej więcej 2 średnie marchewki)
250 g masła (200 g też będzie ok)
2 szkl. mąki
3 łyżki cukru pudru
dżem

Marchewkę ścieramy na drobnych lub średnich oczkach. Wyrabiamy ciasto (jak kruche) z mąki, posiekanego zimnego masła, startej marchewki i cukru pudru. Dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy je na 8 trójkątów. Na trójkątach rozsmarowujemy dżem (z dala od boków) i zwijamy je od podstawy, tworząc rogaliki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy