Kakaowe ciasteczka z nutellą
Historia tych ciastek jest bardzo prosta. Wybieraliśmy się całą rodziną w odwiedziny do znajomych. A że rzadko kiedy przychodzimy z pustymi rękami (tak, warto nas zapraszać!), szykowałam się do upieczenia jakichś ciasteczek. Ku swojemu przerażeniu odkryłam, że nie mam w lodówce ani jednego jajka. Bałam się kombinować z zamiennikami, więc poszperałam na stronie niezawodnych Moich Wypieków i znalazłam te oto pyszne ciasteczka z nutellą.
Uwaga! Są ekstremalnie kruche! Jeśli podajecie je dzieciom, przygotujcie się na duże sprzątanie.
Składniki
250 g miękkiego masła
4 łyżki cukru pudru
220 g mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
nutella do przełożenia
Masło i cukier miksujemy razem do powstania jasnej, puszystej masy. Dodajemy stopniowo przesiane mąki i kakao, cały czas miksując.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką albo do szprycy. Wyciskamy niewielkie porcje masy (na kształt małych bez) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 10-15 minut.
Przestudzone ciasteczka łączymy po dwa, przekładając je nutellą. Uwaga! Są bardzo delikatne.
Źródło: Moje Wypieki