Miałam ochotę na mięso z jakimś owocem i przypomniał mi się przepis na filet z indyka z żurawiną. Pyszne, delikatne, słodkie, a zarazem lekko kwaskowe roladki. Idealne!
Składniki
2 filety z indyka
garść suszonej żurawiny
2 grube plastry mozzarelli
panierka – mąka, jajko, bułka tarta
sól, pieprz
Żurawinę zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na ok. 15 minut. Mięso delikatnie ubijamy jak na kotlety, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na wierz każdego fileta kładziemy odsączoną żurawinę i ser. Zwijamy w roladę – w razie potrzeby spinamy wykałaczką.
Panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu ze wszystkich stron.
Źródło: Moje Co Nieco
2 komentarze
Anonimowy
on 28 maja 2014 at 18:06Uwielbiam mięso z żurawinami! 🙂
Ostatnio też robiłam coś podobnego, tyle że pieczone w piekarniku:
http://co-na-obiad.pl/kuchnia_polska/dania_glowne/indyk_z_zurawinami.html
Marta i Alicja
on 22 kwietnia 2013 at 19:24To musi byc pyszne! Koniecznie muszę spróbować 😉