Klasyczne bolognese
Na naszym blogu są już dwie wariacje na temat bolońskiego spaghetti (Ani i Antylopki), ale wciąż brakuje przepisu podstawowego. Oto i on – przepis na klasyczne bolognese. Oczywiście i ile wierzyć książce kucharskiej o makaronach. Podejrzewam, że w każdym włoskim domu ta klasyka nieco się różni, ale – zaufajmy literaturze.
Składniki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
50 g bekonu lub chudego boczku
350 g mielonej wołowiny
400 g krojonych pomidorów z puszki
125 ml czerwonego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, oregano, oliwa
350 g makaronu spaghetti
Na oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodajemy pokrojone seler i marchew oraz boczek. Smażymy, aż całość się zarumieni na złoto.
Dodajemy mieloną wołowinę i obsmażamy ją do zrumienienia.
Dorzucamy pomidory i dolewamy czerwone wino. Doprowadzamy całość do wrzenia, po czym na małym ogniu gotujemy ok. 45 minut.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente (8-10 minut).