Mielone w cieście francuskim
Poleca: Ewa
Fot. Ewa |
Genialne danie na większą imprezę. Da się przygotować sporo porcji na raz, a do tego jakieś warzywa z pary, zielona sałata i obiad gotowy!
Składniki:
ciasto francuskie
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 papryka czerwona
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, przyprawy do mięsa
Mięso doprawiamy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy z mięsem i jajkiem. Dodajemy bułkę tartą, żeby masa nie była z byt mokra.
Ciasto francuskie kroimy na paski (z ciasta o zwykłym rozmiarze, nie XXL, wychodzi ok. 10 pasków, co wystarcza na 2,5 kotleta). Bierzemy 4 paski i układamy na kształt kratki. Na środku kładziemy uformowane w kotlecik mięso i zawijamy paski. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem pasków do dołu).
Przed pieczeniem można ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 minut.
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |